Forbruget af vægttabsmedicin bliver ved med at slå rekorder, og det er især kvinder som dominerer i forbruget over de sidste 3 tre år. Årsagerne skal findes i kvinder og mænds forskellige syn på overvægt, og i samfundets skønhedsidealer, mener ekspert.
Af Le Overgaard Schjoldan Idskou og Søren Sirich Jeppesen
I løbet af de sidste tre år har hele 225.000 danskere indløst en recept på vægttabsmedicin. Selvom antallet af overvægtige mænd og kvinder i Danmark er nogenlunde lige fordelt, viser nyeste tal fra ESundhed, at 70% af dem, der har taget vægttabsmedicin, er kvinder.

Kilde: Esunhed.dk
Årsagen skal ifølge ekspert ikke findes i, at mange kvinder tager vægttabsmedicin, men snarere i, hvorfor så få mænd gør. En af årsagerne til, at der er flere kvinder end mænd på vægttabsmedicin, kan findes i, at kvinder oftest søger tidligere hjælp end mænd.
Jens Meldgaard Bruun, som er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin Aarhus, fortæller, at kvinder har en tendens til at søge hjælp i opløbet, hvorimod mænd først søger hjælp, når følgesygdommene er en realitet.
“Mænd har en tendens til at søge hjælp senere end kvinder. De ser anderledes på det, og søger først hjælpen, når de er blevet syge.”
Jens Meldgaard Bruun påpeger, at det kan have sundhedsmæssige konsekvenser at mændene ikke får kontaktet lægen i tide.
“Mænd burde være bedre til at søge hjælp, allerede inden de oplever sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, som skyldes overvægt.”
Dette er dog kun en af flere mulige årsager til, at størstedelen af vægttabsmedicinsbrugere er kvinder. Jens Meldgaard Bruun peger også på en anden forklaring på kvinders brug af medicinen.
“Kvinders selvbillede er i høj grad formet af samfundets skønhedsidealer, og det ser vi afspejlet i medicinforbruget. Kvinder har en tendens til at ville være slanke, hvilket ikke påvirker mændene i samme grad,” siger Jens Meldgaard Bruun.
Ifølge professoren tyder meget på, at samfundet har skabt et ideal om, hvordan kvinder skal se ud. Dette kan være med til påvirke kvinders eget selvbillede, hvorfor man regner med, at nogle af de mange vægttabsmedicinsbrugere søger hjælp af kosmetiske årsager.
Der findes dog ikke konkrete tal på, hvor mange af de kvinder, der tager vægttabsmedicin, der gør det af kosmetiske årsager.
Jens Meldgaard Bruun siger desuden, at det kan have konsekvenser for netop de kvinder, der tager vægttabsmedicin af unødvendige årsager.
“Der kan jo være bivirkninger ved at tage klinisk medicin eller ved kirurgisk behandling. Derfor kan der være risici forbundet med at tage Wegovy eller anden vægttabsmedicin, uden der er er et sygdomsmæssigt behov,” siger han.
Han siger desuden også, at hvis vægttabsforløbet ikke indeholder en livsstilsændring og bliver skræddersyet på den rigtige måde, vil det være sværere at vænne sig af med medicinen efter vægttabet.
Ideelt set, i følge Jens Meldgaard Bruun, bør begge køn flytte sig i hver sin retning, for at ændre denne tendens. Mændene bør blive bedre til at søge hjælp tidligere, og kvinderne skal være mere påpasselige med at søge hjælp, til det er nødvendigt.