Årets K7-uge er for nyligt løbet af stablen. På tværs af landet har unge mennesker kunne besøge forskellige kulturtilbud enten gratis eller til nedsat pris. I Aarhus har de unge været flittige til at benytte muligheden, og særligt ét sted har initiativet båret frugt.
Af Laura Kirstine Olesen og Jonathan Schütze Bang-Madsen
Museer og unge mennesker kan måske virke som et umage par. Ikke desto mindre har organisationen ADBC, som står bag konceptet K7, sat sig for at forsøge at få flere unge til at bruge landets kulturtilbud.
K7 er et landsdækkende initiativ, der vil gøre kulturen lettere tilgængelig for unge. Hvert år i uge 37 får unge mellem 18-27 gratis entre til mange af landets museer. Og noget tyder på, at den aarhusianske ungdom er tilhængere af konceptet.
“Jeg synes, at det er et fedt tilbud. Jeg elsker at se ting, man normalt ikke lige prioriterer, og det har man mulighed for gennem K7,” fortæller den 26-årige Sille Lilholt Klaja, der er lærerstuderende på VIA University College.
Aarhus-museum topper listen
I år har K7-ugen kastet 70.000 besøg på tværs af museer, teatre og spillesteder af sig – heraf 15.000 i Aarhus. ARoS er højdespringer på listen, både på landsplan og lokalt. Det er med hele 7566 unge, det mest besøgte K7 tilbud i hele landet, hvilket er 1012 flere unge end sidste år. Ifølge ARoS’ presse- og kommunikationschef, Astrid Ildor, er det resultatet af flere konkrete tiltag.
“I år havde vi dedikeret torsdagen til et program, der var skabt af en gruppe unge. Der var en lille bar, der var musik, der var koncerter, der blev afholdt i løbet af dagen, og der var nogle workshops. Vi havde også musikbanko i vores ellers lukkede restaurant og silent disco i Kunstværket ‘Your Rainbow Panorama’”, fortæller hun.

Tallene er indsamlet fra de enkelte museer, der er en del af ordningen i Aarhus. To af de deltagende museer havde ikke tal for K7-billetter, så de indgår ikke i datagrundlaget. Naturhistorisk Museum blev først en del af ordningen i år, og der er derfor ikke tal fra 2023.
Selvom ARoS er klart det mest besøgte, så har eksempelvis Besættelsesmuseet fået 69 flere unge på besøg i forhold til sidste år. Og cirka 21% af alle besøg under K7-ugen fandt sted i Aarhus.
Hvad får museerne ud af det?
Umiddelbart lyder K7-tilbuddet mest fordelagtigt for de unge, der gratis eller ganske billigt kan få forskellige kulturoplevelser. Det kan derimod være sværere at se, hvad fordelen er for de kulturinstitutioner, der inviterer de unge indenfor. Men ifølge Astrid Ildor, er der god grund til at deltage.
“Vi ser det som en anledning til både at give de unge mennesker, som er vant til at komme på ARoS, en særlig oplevelse, men også til at få en relation til nogle af dem, som ellers ikke ville komme på museet,” fortæller museets presse- og kommunikationschef.

Bliver de unge ved med at gå på museum?
Efter hver K7 uge evalueres der på udbyttet af tiltaget. I rapporten fra 2023 siger 52,4 procent af de adspurgte unge, at de helt sikkert har fået mere lyst til at gå på museum.
Det oplever de også på ARoS, hvor flere unge i følge Astrid Ildor køber årskort,
“Vi har kørt en kampagne i forbindelse med K7, hvor man har kunne købe et årskort for unge mennesker under 30 år, til en nedsat pris. Det har der været ekstraordinært mange, der har gjort i løbet af ugen.”
Ligesom K7-ugen har haft et positivt afkast for særligt ARoS, har det også givet anledning til flere museumsbesøg for Sille Lilholt Klaja.
“Jeg har købt årskort til ARoS, og siden sidste års K7 har jeg været på KØN tre gange,” fortæller den unge aarhusianer.