Af Siv Winum Kjærulff
Det var lidt over 58 procent af de stemmeberettigede danskere brugte deres stemme søndag den 9. juni, da de danske medlemmer af Europa-Parlamentet skulle vælges. Til sammenligning var der ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2019 mere end 66 procent, der brugte deres stemme i Danmark. Der er altså sket et fald på knapt otte procentpoint.
En af dem, der ikke stemte til Europa-Parlamentsvalget i søndags, var 26-årige Melissa Augustinus Miri. Hun forklarer sin manglende valgdeltagelse med uvidenhed og praktiske udfordringer.
”Det bunder i uvidenhed. Jeg ved ikke særlig meget om politik og EU. Jeg vidste for eksempel ikke, at der var valg til Europa-Parlamentet hvert femte år,” siger Melissa Augustinus Miri.
Broget valgdeltagelse på tværs af EU
Valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalget i 2024 viser et varieret billede på tværs af EU-landene. Gennemsnittet for EU-landene ved valget i år ligger på lidt over 51 procent. Landene med den højeste valgdeltagelse er Belgien, hvor Europa-Parlamentet huserer. Der stemte knapt 90 procent af de stemmeberettigede.
I modsætning hertil var Litauen, der havde en markant ændring i stemmeprocenten. I 2019 stemte 53,5 procent af de litauiske vælgere, men ved weekendens valg var det kun 28,4 procent. Historisk set har Litauen nemlig afhold deres afstemning til Europa-Parlamentet samtidig med deres præsidentvalg. Det har de ikke gjort i år. Ifølge den litauiske public service kanal LRT er det grunden til, at man ser et kraftigt fald i stemmeprocenten ved valget i år.
En del af de otte procentpoint
Ved sidste valg i 2019 kom Melissa Augustinus Miri også til stemmeurnen. Med ved dette valg fandt valgkampen sted hende bachelorslutspurt, og hun var ude at rejse på valgdagen. Hun skulle altså brevstemme, men synes at det var besværligt at sætte sig ind i både brevstemmen og de opstillede kandidater.
”Jeg var i en presset periode, og det var ikke vigtigt for mig, det med at skulle brevstemme og sætte mig ind i kandidaterne. Så det var jo en prioritering, jeg lavede,” fortæller Melissa Augustinus Miri.
Sådan brevstemmer du til næste valg
Du kan brevstemme i alle kommuner i Danmark, på sygehuse, plejehjem, fængsler med mere.
Seks uger før valgdagen og frem til den tredjesidste hverdag før valget kan du brevstemme.
Du skal medbringe gyldig legitimation.
Hvis du er i udlandet kan du brevstemme på de danske ambassader eller konsulater.
For mere information om, hvordan du brevstemmer til næste valg, besøg borger.dk
Historisk set har Danmark haft en høj valgdeltagelse ved Europaparlamentsvalg, og danskerne har stemt mere end gennemsnittet for EU siden 1999.