På trods af forventninger om stor fremgang til den ydrehøjrefløj, ender Europa-Parlamentsvalget med et afdæmpet ryk mod midten.
Skrevet af Anders Rønne
a
Nu er valget til Europa-Parlamentet slut, og på trods af manglende star power og kampagnemidler fra partiernes side, har over halvdelen af de stemmeberettigede danskere været nede og sætte kryds på deres stemmeseddel.
Mange kommentatorer havde spået en stor fremgang til de ydre højrefløjspartier Europæiske Konservative og Reformister (EKR) og Identitet og Demokrati (ID), men efter at stemmerne var blevet talt op, var stemningen nok ikke helt i top hos de euroskeptiske partier.
Her i Danmark lykkedes det DF at få valgt Anders Vistisen ind, som sidder i den europæiske gruppe ID. Danmarksdemokraterne fik også valgt Kristoffer Storm ind. De har stadig ikke taget stilling til hvilken gruppe de vil sidde med i europaparlamentet, men hvis Danmarksdemokraternes landspolitiske linje er noget at gå efter, læner de sig også mod den euroskeptiske fløj. Men samlet set, var det rød blok der vandt valget i Danmark, med otte ud af femten mandater.
Den store fremgang til ID og EKR var ikke kun noget politiske kommentatorer fandt på, meningsmålerne i månederne og dagene op til valget spåede alle sammen en stor fremgang til højrefløjspartierne. The Economist havde en måling 2 dage før valget, hvor ID og EKR stod til 20 procent samlet.
De endte dog kun med 18 procent, som stadig er en fremgang på lidt over et procentpoint, men ikke nok til at vælte den politiske dynamik som hersker i Bruxelles. Fordi den europæiske politiske scene får det danske midterregerings-projekt til at blege til sammenligning. Historisk har de tre midterpartier domineret parlamentet.
Man skal kunne tælle til 360
Der er bred enighed i den politiske verden om, at Ursula Von Der Leyen er den eneste realistiske kandidat til posten som præsident for den Europæiske kommission. Da meningsmålerne viste den ydre højrefløk tordne frem, begyndte der at opstå tvivl om det kunne lykkes Von Der Leyen at navigere i parlamentet som hidtil, hvor midterpartierne har haft tradition for at ekskludere ydrefløjene.
På baggrund af valgresultatet, har de tre store midterpartier Social Demokraterne (S&D), Renew Europa (RE) og Europæisk Folkepartis Parti (EPP) hvor Ursula Von Der Leyen hører til, faktisk stadig over 50 procent. Det betyder altså, at man ikke behøver at anvende ID eller EKR som støttepartier. Von der Leyens eget parti klarede sig især godt, med 25,83 procent af stemmerne mod de 22 procent som de stod til i meningsmålingerne.
Det er dog ikke sikkert at det ikke vil ske alligevel. ID, partiet med Dansk Folkepartis Anders Vistisen i spisen, og gruppen hvor det tyske parti AfD sidder, er uomgåeligt stadig dømt som ikke stuerene i Bruxelles. Men EKR er begyndt at appelere til EPP og Ursula Von Der Leyen, med den Italienske premiereminister i spidsen for den plan. Hendes parti Brødrene af Italien sidder i EKR gruppen i Europa-Parlamentet.
Over de næste par måneder skal alle topposterne fordeles, hvor det bliver spændende at følge med i hvor meget indflydelse især EKR kommer til at få de næste fem år.