Foreningslivet stormer frem, mens en sportsgren har det svært

af Albert Steen og Nicklas Elkjær

Alle fem sportsgrene har over 100.000 danskere, men den ene har ikke set fremgang siden 2019.

I Danmark har foreningslivet aldrig været større end det er nu. Tal fra Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, også kendt som DGI, viser, at der aldrig nogensinde har været flere medlemmer i danske idrætsforeninger end der er lige nu. DGI kunne afsløre, at der i 2022 ca. var 1,7 millioner medlemmer på tværs af forskellige foreninger. I 2022 kom der ca. 123.000 nye medlemmer i diverse foreninger, en stigning der svarer til 7,5% i forhold til året forinden.

De store sportsgrene klarer sig igen godt – eller gør de det?

Kilde: DGI’s ‘Medlemstal 2022’

De fire største idrætsgrene er dem, der har hevet flest af de 123.000 nye medlemmer ind i deres rækker. Svømning, fitness, gymnastik og fodbold er de idrætsgrene med den største tiltrækningskraft. Anderledes ser det ud for badminton, som på trods af knap 113.000 medlemmer, har en tilbagegang på 156 medlemmer, svarende til -0,1%, det viser DGI’s tal fra 2022, selvom det er den femte største sportsgren i landet. 

Danmark har aldrig været bedre.

Man kunne være fristet til at tro, at mangel på internationale præstationer kunne være årsag til, at der ikke er en større tiltrækning til badminton. Men paradoksalt nok leverer den danske elite på øverste hylde, når det kommer til resultater internationalt. Med et OL-guld i 2021 til Viktor Axelsen og senest en dansk sejr i Malaysia Open til Anders Antonsen, der rangerer danskerne som henholdsvis nummer et og tre på verdensranglisten, har udviklingen af medlemmer badminton kun gået den forkerte vej siden 2019.

“Altså vi har jo stor fokus på elitedelen, og det er jo blandt andet for at synliggøre badminton. Men man kan faktisk godt have topatleter, uden at det medfører medlemsforøgelse, hvis ikke at aktiviteterne er gode ude i klubberne,” konstaterer næstformanden i Badminton Danmark, Jens Dall-Hansen. 

Hos Badminton Danmark er man glad for, at man har begrænset den blødning i medlemstal, som man var vidne til fra 2019 til 2021. Det bekymrer dog næstformanden, at man ikke har formået at vende skuden i positiv retning.   

Kilde: Badminton Danmark

“Vi arbejder faktisk rimelig målrettet med at få forøget medlemstallet. Der bliver man nødt til at lave gode koncepter, både for ungdommen, altså børn når de starter, men også for unge, og egentlig også de ældre, som bliver en kombination af, at man lærer at spille badminton, men også har det sociale netværk, og synes at begge er interessante,” siger Jens Dall-Hansen.

Og når man i Badminton Danmark kigger på de øvrige sportsgrene i Danmark, er der ingen tvivl om, at man ville ønske, at man kunne følge trop på den fremgang, som dansk idræt har i øjeblikket. 

“Vi har arbejdet målrettet de sidste 10-15 år på at få ændret den negative udvikling. Vi kunne dog godt ønske, at det eksploderede opad, som nogle af idrætterne også har lykkedes med de sidste par år,” udtaler han. 

Trods status quo er humøret stadig højt

Selvom man hos Badminton Danmark har haft fire år, hvor man ikke har oplevet en positiv fremgang i antallet af medlemmer, er næstformanden stadig optimistisk og fortrøstningsfuld om, at man nok skal få vendt skuden i den nærmeste fremtid. 

“Der er god stemning. Vi er en idræt, der skiller sig ud fra de andre, ved at vi har et enormt tæt samarbejde med DGI. Der er vi jo dem, som er allerlængst, der har vi nok ni tiendedele af vores aktiviteter i tæt samarbejde med DGI. Det er stort set kun arbejdet med eliten, som alene bliver varetaget af Badminton Danmark,” afslutter Jens Dall-Hansen.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer