KVINDERNE MELDER SIG PÅ BANEN SOM SELVSTÆNDIGE: “Man skal bare turde at springe ud i det!”

Flere organisationers øgede fokus på at få kvinderne ind i kampen og oprettelsen af professionelle kvindefællesskaber – giver tilsyneladende pote. 

Af Jeanett Cecilie Lange Jørgensen og Kamille Møller Bichel

22-årige Lykke Marie Bonde fra Aalborg er en af de kvinder, som har byttet faste arbejdstider og regelmæssige lønchecks ud med lange nætter, uvished, men vigtigst frihed og selvstyring. 

“Man skal bare turde at springe ud i det,” siger Lykke Marie Bonde.

 

Lykke Marie Bonde selv står bag bolig- og interiørbrandet Mariely.design og startede forretningen i november 2023. Mariely.designs produktportefølje består af kropspositivistiske plakater samt farverige skåle og lysestager i bæredygtigt materiale. 

“Jeg elsker det, jeg laver. Derfor har jeg ikke noget imod at bruge langt over 37 timer om ugen,” siger Lykke Marie Bonde.

Selvom iværksætterdrømmen har boet i Lykke Marie Bonde siden 2019, og hun allerede dengang begyndte at designe sine egne plakater, var det et stort spring at følge hendes drøm. For konkurrencen er hård, og hun er en del af det underrepræsenterede køn. 

Kvinderne melder sig på banen

For det er ingen hemmelighed, at mændene længe har domineret det selvstændige erhvervsliv. Og over halvdelen af selvstændige i dag er fortsat mænd.

Indenfor de sidste par år er der dog kommet en voksende aktør – nemlig kvinderne. Mens antallet af kvindelige selvstændige er steget med 22 procent siden 2008, er antallet af mandlige faldet med 33 procent. 

Og ud af de i dag ca. 840.000 selvstændige er næsten en tredjedel kvinder, hvilket er en markant stigning fra 2008, hvor knap 21 procent af de selvstændige var kvinder. Kvindernes interesse stiger, og det tyder på, at mændenes falder.

Kvinderne har altså øjnet mulighederne som selvstændige erhvervsdrivende. Det er en udvikling, som chefkonsulent på UCN og ekspert i innovation og iværksætteri, Anni Stavnskær Pedersen, bifalder.

Anni Stavnskær Pedersen vejleder de studerende på UCN i Aalborg i opstart af egen virksomhed. Her har hun fokus på at skabe bedre muligheder for kvinder. 

“Vi har givet kvinder muligheden for at indgå i et kvindeligt iværksætternetværk. På den måde får de nogle kvindelige rollemodeller,” siger Anni Stavnskær Pedersen.

Dog drømmer hun om endnu flere kvindelige selvstændige. Til trods for stigningen er det stadig mændene, som udgør 67 procent af de selvstændige i dag. 

Her peger Anni Stavnskær Pedersen på både en psykologisk, men også en samfundsmæssig årsag:

“Kvinder er mere kritiske overfor egne evner. De tror ikke altid på deres egen idé, og det er ikke fordi, at kvinders idéer er dårligere end mændenes, men simpelthen, fordi mænd har større tiltro til sig selv.”

Dette er en tendens, som Anni Stavnskær Pedersen kan mærke i sit tætte samarbejde med de unge iværksættere. Stigningen i antallet af kvindelige selvstændige kan skyldes, at personer som Anni Stavnskær Pedersen og andre organisationer tilbyder hjælp og støtte til kvinderne – som ikke var at hente før. 

Anni Stavnskær Pedersen kan igennem guiding og coaching give dem troen og modet på at komme ordentligt i gang.

Ydermere fortæller Anni Stavnskær Pedersen, at det blot er 1-2 procent af al investeringskapital, som går til kvinder. Dermed er det sværere for kvinder at rejse kapital. 

For Lykke Marie Bonde betyder det, at hun udelukkende har brugt sine egne opsparede penge og passer et andet arbejde ved siden af for at få hjulene til at køre rundt. Den manglende investering betyder dog ikke, at Lykke Marie Bonde ikke har blod på tanden.

En fremtid med muligheder

Til trods for, at interessen blandt kvinder stiger – er der faktisk færre og færre selvstændige i Danmark. Derfor gør det blot vigtigheden af at få kvinderne i gang større. 

Der er flere aktører, som forsøger at forbedre kvinders muligheder, heriblandt Female Invest og Nordic Female Founders. Virksomhederne har fokus på at hjælpe kvinder, som drømmer om at blive chef i egen butik. De tilbyder blandt andet vejledning, kurser, brainstorm og etableringen af et professionelt netværk, hvor kvinderne kan dele erfaringer med hinanden. 

Anni Stavnskær Pedersen beskæftiger sig ligeledes med, hvordan man kan fremme udviklingen af unge kvindelige iværksættere, og hvordan man kan understøtte det i uddannelsessystemet. 

Lykke Marie Bonde er blot en af mange, som har modtaget vejledning af Anni Stavnskær Pedersen og som i dag driver egen virksomhed. 

På UCN i Aalborg oplever Anni Stavnskær Pedersen en øget interesse for at drive egen forretning indenfor en lang række erhverv. I 2023 så de i UCN’s iværksættermiljø, Next Step, at 60% var kvinder.

Anni Stavnskær Pedersen peger på, at forklaringen kan skyldes, at de på UCN stiller muligheden for at starte som selvstændig til rådighed for flere faggrupper end tidligere. Disse faggrupper er meget kvindedominerede, såsom sygeplejerskeuddannelsen. 

Hun er derfor positivt indstillet overfor fremtiden for kvindelige selvstændige.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer