Brugen af p-piller er halveret over de seneste 20 år. Dog er tiden ikke ovre for den hormonelle prævention. Minipillen, der indeholder en mindre mængde hormon, er nemlig firedoblet i popularitet i samme tidsperiode. Ekspert mener, at fremgangen kan skyldes større fokus på bivirkningerne.
Illustration: Camilla Fast
Af: Camilla Schøler Fast og Marie Kondrup Juul
Der kan være mange forskellige overvejelser i spil, når man skal vælge præventionsform. En af de mange kvinder, der i løbet af de seneste år har valgt minipillen til, er 18-årige Filippa Nørgaard.
På opfordring fra hendes læge, startede Filippa Nørgaard som 15-årig på p-piller. Pillen skulle hjælpe hende af med hendes menstruationssmerter, men havde ikke den ønskede effekt. Derfor skiftede Filippa Nørgaard til minipiller – et valg, hun i dag er glad for, at hun traf.
Ifølge rådgiver i Sex & Samfund, Charlotte Wilken-Jensen, er Filippa Nørgaard ikke den eneste, der ikke har haft optimalt udbytte af p-piller.
“Når jeg rådgiver i klinikken, beskriver flere af de unge kvinder, at de føler sig kontrolleret af p-pillerne,” fortæller Charlotte Wilken-Jensen.
Det kan Filippa Nørgaard genkende.
“Før jeg startede på p-piller, havde jeg aldrig hovedpine, men efter jeg startede, begyndte jeg tit at få migræneanfald – det forsvandt igen, da jeg kom på minipiller,” siger Filippa Nørgaard.
Mere fokus på bivirkningerne
Fremgangen i brugen af minipiller skyldes ifølge Amani Meaidi, som er ph.d. i gynækologi og til dagligt forsker i bivirkningerne af prævention, at der er kommet et større fokus på bivirkningerne og bedre rådgivning på området.
“Det er vigtigt at afdække bivirkningsprofilen. Ikke for at skræmme kvinderne væk, men for at man kan træffe et velinformeret valg,” siger Amani Meaidi.
Ifølge hende går mange af bivirkningerne igen ved de to typer prævention. Den væsentlige forskel er, at man ikke kan få blodpropper af minipiller.
Filippa Nørgaard er en af dem, der ikke vidste så meget om, hvilke bivirkninger, der er ved minipiller og p-piller, da hun som 15-årig skulle træffe valget. Hun oplevede at høre meget om p-piller, men intet om minipiller.
“I dag siger jeg til alle mine veninder, at de skal overveje minipiller,” siger hun.
Et valg om hormoner
Når flere kvinder vælger p-pillerne fra og minipillerne til, kan det ofte være et ønske om at mindske indtaget af hormoner. Dog mener Amani Meaidi ikke, at det er et spørgsmål om hormonforskrækkelse.
“Det er ikke hysterisk at sætte spørgsmålstegn ved et lægemiddel, man tager hver dag. Når man ellers er sund og rask, mener jeg, at det er helt fornuftigt at vide, hvad det lægemiddel gør ved ens krop,” siger Amani Meaidi.
Selvom flere stiller sig kritiske overfor p-pillen, mener Charlotte Wilken-Jensen ikke, at den hormonelle prævention er uddøende.
“Jeg tror, at hormonel prævention vil være populær langt ud i fremtiden. Der forskes dog også meget i prævention uden hormoner,” siger hun.