(For den fulde oplevelse – læs artiklen i vores magasin Athletica)
Der er en rivende udvikling i padel i Danmark, men der er fortsat langt flere mænd på banerne end kvinder. Hvis der skal tiltrækkes flere kvinder, skal centrene gøre noget aktivt for det, peger flere unge kvinder på.
Af Cecilie Grønning Krieger og Thea Bryld
”Carina og Lene mod Mette og Julie på D11, Marianne og Helle mod Stina og Charlotte på D12,”
Nicoline Rossen fordeler de kvindelige padelspillere på banerne i PadelPadel Aarhus. Der er mødt 12 kvinder op denne torsdag aften. De fleste er gengangere, så der bliver grinet og snakket, mens de fordeler sig på banerne. Det er den sidste omgang kvindemexicano inden juleferien, men Nicoline Rossen forsikrer dem om, at det fortsætter næste år.
“Jeg har overtalt chefen til, at vi gør det igen i det nye år,” siger hun.
Nicoline Rossen har været drivkraften til at starte et rent kvindehold op i PadelPadel Aarhus. Da hun blev ansat i sommers, kaldte hun centeret for Euroman, fordi der kun var mænd. Nu er hun én ud af tre kvinder, der er ansat i centeret, og de forsøger at gøre noget for at få flere kvinder til at spille padel. Det er kvindemexicano et forsøg på. Hun ved godt, at der skal noget andet til at fange kvinderne, end der skal til at fange mændene. Næste skridt bliver at gøre stedet mere hyggeligt.
Nicoline Rossen på 23 og Frida Nyborg på 22 står for at afholde kvinde-Mexicano i PadelPadel i Aarhus. Foto: Cecilie Grønning Krieger
Det sociale aspekt
Padel er hurtigt vokset til at blive en populær sportsgren i Danmark. For to år siden var der 610 baner fordelt i landet, og nu er det tal mere end fordoblet. Det samme gør sig gældende for antallet af faste spillere, som i 2022 lå på over 26.000.
Morten Fisker, som er konsulent for TieBreak International, der etablerer padelbaner, forklarer, at padel er blevet så populær en sport, fordi det er nemt at gå til. Hvis man skal spille tennis, skal man have nogle færdigheder og en bestemt fysik. Det behøver man ikke i padel. Han peger på, at spillet er mere socialt, fordi man oftest spiller to og to, og det tiltaler mange.
Padel startede med at være mest en mandesport, men i løbet af de seneste par år er antallet af kvindelige spillere støt stigende, selvom det ikke når antallet af mandlige spillere endnu.
“Kvinder skal måske se det lidt mere an, og så vil de gerne komme i en gruppe – mænd kan bedre bare tage af sted og møde nogen at spille med,” forklarer Morten Fisker.
Han mener desuden, at centrene skal gøre noget mere aktivt for at tiltrække kvinderne. Omgivelserne skal være indbydende, og der må gerne være events henvendt kun til kvinder. Det kunne eksempelvis være Rosé og Padel, som, han ved, flere centre er begyndt på. Det vil også give kvinderne en mulighed for at tage del i det sociale, som, han mener, er en af de største grunde til, at kvinder begynder at spille padel.
Trygheden i spillet
“Sidste parti,” råber Nicoline Rossen i et forsøg på at overdøve musikken fra ghettoblasteren, der spiller på livet løs.
Når man spiller mexicano, spiller man med fast makker, men man roterer rundt for at spille mod andre par. De, der vinder flest kampe, spiller mod andre, der også har vundet mange kampe, og de, der taber mange kampe, spiller mod andre, der taber mange kampe. På den måde møder spillerne andre på deres eget niveau, så det er sjovt for alle.
Nicoline Rossen og hendes kollega Frida Nyborg samler pointene sammen, så de kan fordele parrene på banerne endnu engang.
“Hvis I gerne vil have feedback på jeres spillestil, må I sige til. Det var noget, I efterspurgte sidste gang,” siger Nicoline Rossen.
Hun og kollegaen skulle selv have spillet med i dag for at kunne observere og feedbacke kvindernes spil, men da der kom et afbud i sidste øjeblik, ville holdene blive ulige, så de måtte sidde over.
“Vi gør det for deres skyld. De vil gerne udvikle sig og blive bedre,” siger hun.
Det giver en tryghed at spille på et hold, hvor der kun er kvinder, og samtidig giver det flere fair kampe. For selvom Nicoline Rossen og Frida Nyborg godt kan lide udfordringen i at spille mod herrerne, så er der en fysisk forskel, som det ikke er alle kvinder, der bryder sig om. Herrerne spiller hårdere og mere afgørende end kvinderne, synes Nicoline Rossen.
Der er også flere af de fremmødte, som slet ikke ønsker at deltage i hold, hvor de skal spille med mænd. De ønsker hold og events specifikt for kvinder.
En skæv kønsfordeling
Specifikke ting for kvinder er også noget af det, der har betydning for Caroline Matzen på 21 år. Hun er tidligere sejler på eliteplan, og da hun stoppede, havde hun svært ved at slippe den træningsmængde, hun var vant til. Derfor begyndte hun at spille padel.
Caroline Matzen bor i Aarhus og har spillet padel i forskellige centre, og hun ved godt, hvad hun foretrækker.
“Det er vigtigt, at der er events kun for kvinder. Et af centrene har ikke noget bestemt for kvinder, så der kommer man ikke så meget sammenlignet med de andre centre,” fortæller hun.
Hun er selv stor fan af padelcenteret Pakhus 77 og Padel Star i Aarhus, da der er en hyggelig atmosfære og mange tiltag for kvinder.
Ud fra en rundspørge blandt de største centre tyder det også på, at centrene er opmærksomme på, at de skal gøre noget aktivt for at tiltrække kvinderne. De fleste af centrene har allerede startet kvindehold, og ellers planlægger de at gøre det i det kommende år. De sørger for at have separate omklædningsrum og mulighed for kvindelige trænere. Nogle af centrene har også drop-in for nybegyndere, da de oplever, at flere kvinder er usikre på, hvordan man kommer i gang med spillet.
Til trods for tiltagene oplyser flere af centrene, at deres belægning af spillere fortsat er 70% mænd og 30% kvinder. Det er også det billede, man ser af kønsfordelingen i padelspillere ved DIF. Her var der sidste år 8.737 mandlinge padelmedlemmer og 3.708 kvindelige. De udkommer med deres nye medlemstal for 2023, når året er omme og opgjort.
Der er altså stadig noget vej for en ligelig fordeling, men det hjælper at centrene har fokus på det, mener Morten Fisker.
“Man skal skabe et miljø, hvor kvinder har lyst til at komme,” fortæller han.
Og vinderne er…
“Hvis I alle vil stille jer op her, så fortæller jeg, hvem der har vundet. Og husk at det skal være sjovt, uanset om man har haft det nemt eller svært, så I kan alle tage en gratis sodavand med, inden I går,” proklamerer Nicoline Rossen til padelparrene.
Efter to timers spil er det tid til at se på pointfordelingen og uddele præmier til første- og andenpladsen.
“På andenpladsen har vi Lene og Carina,” siger hun og bliver overdøvet af klapsalver fra de andre, “og vinderne er Mette og Betina.”
Vinderne får en t-shirt og en flaske Asti hver, mens andenpladsen får t-shirts. Nicoline Rossen og Frida Nyborg forsøger at få samlet ind til større gaver, så det bliver mere attraktivt for kvinderne at spille. De synes ikke, det er fair, hvis herrerne kan vinde en PlayStation 5, mens kvinderne får en håndcreme. Det prøver de at holde deres chefer op på.
Normalt er der 24 kvinder tilmeldt, når der afholde kvinde mexicano i PadelPadel Aarhus, men grundet sygdom var der kun 12 tilmeldt denne torsdag. Foto: Cecilie Grønning Krieger
For kvinderne til torsdagens mexicano har det dog ikke den store betydning. De kommer, fordi det er sjovt at spille mod andre kvinder, og de kommer igen til næste år.