Gustav, Katrine og Juliane ugeprojekt om økologi i julen

Danskerne sparer på økologien, når økonomien er presset  – julen er ingen undtagelse

Flere danskere droppede at købe økologisk, da inflationen rasede i 2022. Ekspert forudser, at vi vil se samme tendens denne jul. Danskerne har dog ikke glemt økologien fuldstændig, viser ny undersøgelse.

Når danskerne skal spare til jul, bliver kurven fyldt med de konventionelle varer frem for de økologiske. Foto: Katrine Rahbek

Lavet af Juliane Nielsen, Gustav Cholody og Katrine Rahbek

Økologisk fritgående juleand eller en konventionel juleand? Julen består af flere valg end blot, hvad familien skal have i julegaver. For mange danske familier er julen også lig med et højere forbrug. Pengene skal række til julegaver, juletræ og ikke mindst julemad. Derfor betyder julen for mange familier også, at man går på jagt efter de gode tilbud og sparer, hvor der kan spares.

Sidste år var der en nedgang på ni procent i mængden af de økologiske varer, danskerne købte, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skyldtes blandt andet den høje inflation og forøgede leveomkostninger. Dorte Wimmer, som er ekspert i detailhandel og forbrugeradfærd regner med, at det er en tendens, vi også vil se denne jul.

“Mit bud er, at tendensen med faldende økologiske køb fortsætter, og det, forventer jeg også, gælder i december, fordi forbrugerne også skal handle julegaver.”

Hvad koster en julemiddag til fire?

Skal der købes økologisk eller konventionelt til jul, og hvor dyrt er det egentlig? Herunder finder du svaret på, hvad det koster at handle ind til en økologisk og konventionel julemiddag. 

Et besøg i et dansk supermarked d. 21. november viser, at det er 45 procent dyrere at handle ind en økologisk julemiddag. Især den økologiske flæskesteg og and er skyld i den store prisforskel, et billede man også ser mere generelt, når man kigger på dagligvarer.

“Det er specielt varer som økologisk kød, det kunne være and eller gris, der er betydeligt dyrere end det konventionelle,” siger Dorte Wimmer.

 

Kvitteringen her viser, hvor meget der skal købes ind, hvis der skal købes ind til en julemiddag til fire med enten økologiske eller konventionelle varer.

Priserne på kvitteringen er mængdeomregnet, så det passer til en opskrift på fire personer.

Kvittering for økologiske varer
Kvittering for konventionelle varer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan har vi gjort: Priserne er indsamlet i Føtex d. 21. november og er derefter omregnet til kilopris for at gøre dem sammenlignelige. Den samlede pris på et måltid er udregnet ud fra opskrifter på julemad til fire mennesker, hvor vægten af de enkelte ingredienser omregnet i kilopris. Undersøgelsen er ikke repræsentativ for den generelle prisforskel mellem økologiske og konventionelle varer, da den kun er foretaget i et enkelt supermarked på en vilkårlig dag.

Mere økologi i fremtiden

Selvom økologien har været presset som følge af den høje inflation i 2022, er der ikke grund til at frygte for økologien. Dorte Wimmer peger på, at vi danskere generelt har kommet flere økologiske varer i kurven.

“Økologi er kommet mere ind danskernes hverdag de seneste år, og det har i perioder overtaget. Inflationen har dog betydet, at der har været en nedgang i salget af økologiske og bæredygtige produkter, da prisen i dag er vigtigere for forbrugerne,” fortæller Dorte Wimmer.

Danskerne har sparet under krisen, men ifølge en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer forventer næsten halvdelen af danskerne at købe mere økologisk i løbet af de næste tre år. 

Der er dog råd at hente, hvis forbrugerne ønsker at holde fast i økologien ved juletid. Danmark er et af de lande, hvor priserne på dagligvarer varierer mest, og det er ifølge Dorte Wimmer værd at holde øje med supermarkedernes tilbud.

“Over halvdelen af danskerne handler dagligvarer hver anden dag, og med julehandel i tankerne kan forbrugerne muligvis spare en del ved villighed til at køre rundt blandt butikker og vente på de tilbud.”, siger Dorte Wimmer. 

Priserne kan variere i juletiden og mange supermarkeder kører slagtilbud på julevarerne, derfor er der i artiklen taget udgangspunkt i en enkelt butik på en enkelt dag. Det er derfor muligt at handle ind billigere, hvis man agerer tilbudsjæger gennem december og november måned. Undersøgelsen kan derfor ikke ses som repræsentativ for prisforskellen mellem økologiske og konventionelle varer, og skal nærmere ses som en illustration af prisforskellene.

Økologiske juletræer går som varmt brød. Flere vil have et økotræ

Kun to ud af 100 juletræer er i dag økologiske, men en interesse for økologiske juletræer er kommet for at blive, mener formand for foreningen Økologiske Juletræer Marianne Bols. Særligt de unges interesse for økologi giver formanden håb for flere fremtidige forbrugere. 

Økologiske juletræer ryger som nybagte boller 

I Danmark produceres der over 10 millioner juletræer årligt, men kun to procent af de danske juletræer produceres økologisk. Ifølge Marianne Bols, formand for foreningen Økologiske Juletræer skyldes det ikke mangel på interesse fra forbrugere, men mangel på økologiske juletræer. 

“Der er et begrænset antal af økologiske juletræer i dag, men der er en stigning i produktionen undervejs”, fortæller Marianne Bols. 

 

I dag findes der mellem 15-20 danske producenter af økologiske juletræer. En af disse producenter er Henrik Møller Nielsen, som har solgt økologiske juletræer de sidste fire år. 

På Lillehedenvej nær Skanderborg holder Henrik Møller Nielsen til, hvor han sælger sine juletræer. Hvert år sætter han et par hundrede økologiske juletræer til salg, og har endnu ikke prøvet at stå tilbage med usolgte juletræer.

“Jeg har tydeligt mærket en stigende interesse i de fire år, hvor jeg har solgt økologiske juletræer”, fortæller Henrik Møller Nielsen.

En rundspørge blandt Økologisk Juletræsforenings medlemmer, hvor  syv ud af ti medlemmer har svaret, tegner samme billede. Alle de producenter, som har solgt i flere år forventer at sælge alle deres træer. Producenterne, som skal sælge for første gang i år, håber på, at de kan få solgt alle træer. Ifølge Henrik Møller Nielsen er der dog ingen grund til bekymring.

“Økologiske juletræer ryger som nybagte boller”, fortæller han.

Efterslæb på produktion

Marianne Bols genkender interessen for økologiske juletræer og peger på, at der ikke har været nok økologiske juletræer at købe de seneste par år. 

“Det er min fornemmelse, at producenterne har fået solgt ud af deres økologiske juletræer, men det tager lang tid at producere nye juletræer. Det tager cirka otte år at producere et juletræ,” fortæller Marianne Bols.

Men selvom efterspørgslen er der, kan konventionelle producenter ikke producere økologiske træer lige med det samme. Det tager to år at omlægge jorden til økologi, og frøet skal være af økologisk oprindelse.

​​

Håbefuld for stigende interesse blandt unge

Selvom det i dag kun er en brøkdel af danskerne, som vælger at danse om et økologisk juletræ, forventer Marianne Bols en klar stigning i fremtiden. Flere økologiske juletræer er ved at blive produceret, og de unges interesse for økologi giver foreningen Økologiske Juletræer håb om fremtidige forbrugere. 

“Jeg er sikker på, at der er en stigende bevidsthed om økologi. Især blandt den yngre generation, vores kommende forbrugere, er der en bevidsthed om, at vi skal passe på vores miljø,” fortæller Marianne Bols. 

En undersøgelse lavet af Norstat for Landbrug & Fødevarer viser, at særligt de unge mellem 18-29 år forventer at købe mere økologisk indenfor de næste tre år. I undersøgelsen svarede de 18-29 årige, at 38 procent forventer at købe lidt mere økologi, mens 18 procent svarede, at de forventer at købe meget mere økologi.

Hvorfor vælge et økologisk juletræ? 

Et økologisk juletræ kan have en anden farve, skæve grene eller flere toppe at sætte julestjernen på. Marianne Bols håber, at flere får øjnene op for det uperfekte træ. 

“Vi vil have forbrugerne til at kigge på et økologisk træ og sige ‘det er et træ med smukt og unikt særpræg’,” fortæller Marianne Bols. 

Skal der købes et økologisk juletræ med hjem til jul, vil det i gennemsnit koste 550 kr for et to meter højt juletræ. Det er cirka 100 kr dyrere sammenlignet med et konventionelt juletræ.

 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer