Børn i Region Nordjylland skal vente fire gange så lang tid på at blive udredt end andre steder i landet i 2023. Nye tal viser, at otte ud af ti børn venter for længe på at blive udredt, og ventetiden kan få alvorlige konsekvenser.
Af Emma Hougaard
”Hvis jeg dengang havde fået den hjælp, jeg havde brug for, kunne mit liv have haft en højere kvalitet i dag.”
Sådan siger Signe Dam Thomsen, der i dag er 22 år gammel og på førtidspension. Hun er en af mange børn og unge, der har ventet for længe på at blive udredt i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland. Og hun har nok endda ventet længere end de fleste.
Da Signe som 15-årig blev indstillet til at blive udredt i 2016 i den offentlige psykiatri, var det først muligt at få en tid i 2021. Samtidigt viser nye tal fra eSundhed.dk, at Region Nordjylland er den region i landet, hvor børn suverænt skal vente længst tid på at blive udredt – og udviklingen bliver kun drastisk værre.
Tallene viser, at børn i snit venter 178 dage på at blive udredt i Region Nordjylland i 2023. Det er seks gange så lang tid, som de har ret til. Og i praksis kan ventetiden skride endnu mere, som i Signes tilfælde.
Ventetiden kan få alvorlige konsekvenser
Retten til at blive udredt indenfor 30 dage bliver kun overholdt i 23% af tilfældene i Region Nordjylland i 2023. Det svarer til, at otte ud af ti børn ikke bliver udredt i tide. Den forlængede ventetid kommer ikke uden konsekvenser, og i Signes tilfælde betød den sene hjælp, at hun blev presset ud af skolesystemet:
”Systemet har presset mig for meget, fordi de ikke ville lukke mig ind hurtigt nok til, at jeg kunne få den hjælp, jeg havde brug for efter folkeskolen. Nu er jeg endt på førtidspension, som jo hverken gavner samfundet eller nogen.”
Den forsinkede udredning har forårsaget en belastningsreaktion for Signe. Uden en diagnose har presset fra jobcentret, skolesystemet og kommunen været større, end hun kunne holde til. Derfor er hun i dag på førtidspension i stedet for at gå på en passende specialskole:
”Jeg kan bruge resten af mit liv på at komme mig over den belastningsreaktion,” siger hun.
Jesper Nissen, kommunikationschef i Bedre Psykiatri, fortæller, at det kan have alvorlige konsekvenser for det enkelte barn og dets familie, hvis det ikke bliver udredt i tide. Udover at sygdommens symptomer kan nå at blive værre, er det heller ikke muligt at påbegynde behandling:
”Det er en super nedslående udvikling. Det er hjerteskærende, at børn må gå og vente så længe på en udredning, for de kan ikke gå i gang med en behandling, før de har fået en diagnose.”
Region Nordjylland har et rekrutteringsproblem
En af grundene til de store forskelle mellem Region Nordjylland og resten af landet kan findes i manglende personale. Oplysninger fra eSundhed.dk viser, at manglende kapacitet er skyld i over halvdelen af de tilfælde, hvor udredningsretten ikke bliver overholdt.
”Det er notorisk svært at finde personale i Region Nordjylland. Man mangler personale i hele landet, og derfor kan det være nemmere at finde personale i de store byer fremfor de mindre landsdele,” siger Jesper Nissen.
Psykiatrien har brug for flere penge, og der er penge på vej i den nye psykiatriplan, fortæller Jesper Nissen. Dog kan pengene ikke trylle nyt personale frem:
”Hvis der ikke er nogen at ansætte, kan du hælde nok så mange penge ned i et sort hul, uden at der kommer kortere ventetider af det. Man er nødt til at gøre psykiatrien til en mere attraktiv arbejdsplads og inddrage nogle af de personalegrupper, som der ikke er så stor efterspørgsel på.”
Region Nordjylland mener imidlertid ikke, at de har et større rekrutteringsproblem end andre. Maj Skårhøj, der er vicedirektør i Psykiatrien i Region Nordjylland, anerkender dog, at det ikke er tid til at læne sig tilbage:
”Jeg kan ikke genkende et billede af, at der i reglen går fire år til udredning, men det er korrekt, at vi har lange ventetider – og for nogle patienter mere end et år. Det arbejder vi konstant på at gøre bedre, også ved at opbygge kapaciteten gradvist,” siger hun.
Sådan gjorde vi Datavisualiseringerne er baseret på de nyeste tal fra eSundhed.dk. Grafen for udvikling i antal tilfælde, hvor udredningsretten er blevet forsømt, er baseret på et gennemsnit af kvartalsværdierne fra 2020-2023 fra eSundhed.dk, hvor vi har taget udgangspunkt i hele landet og Region Nordjylland. Derefter har vi udregnet, hvor mange børn ud af ti, hvis udredningsret statistisk set ikke bliver overholdt. Den længere ventetid mellem Region Nordjylland og resten af landet er regnet ud fra et gennemsnit på medianværdien af ventetiden i 1. og 2. kvartal 2023. |
Læs videre om lokal/regional forskel i ungdomspsykiatrien