Færre unge mænd bliver i dag dømt for vold

Siden år 2007 er der sket et fald på 31 procent i antallet af ubetingede straffe og 32 procent i antallet af betingede straffe til mænd mellem 15 og 39 år, der begår voldsforbrydelser. Ekspert kalder det en generel samfundstendens – vi er blevet mindre voldelige.

Af Gustav Cholody og Mads Molina 

I følge tal fra Danmarks Statistik bliver færre unge mænd i dag dømt for vold – siden 2007 er der sket et fald på over 30 procent. 

“Det kan med høj sandsynlighed skyldes, at unge mænd begår mindre vold end de gjorde tidligere, og at unge mænd er blevet mere disciplineret og mere klar over, at det koster en plet på straffeattesten.”

Det forklarer professor i kriminologi ved Syddansk Universitet, Linda Kjær Minke. De unge mænd indgår i den generelle samfundstendens, hvor vi alle er blevet mindre voldelige. 

Siden 2007 er der i faktiske tal sket et fald på hhv. 795 ubetingede domme og 632 betingede domme for alle typer af voldsforbrydelser begået af mænd i alderen 15 til 39 år.

Trods den relativt lille udvikling, peger tendensen over de seneste 15 år på – som ses i figuren til højre – at unge mænd i mindre grad bliver dømt for vold. 

Ekstraordinært eller strukturelt?

Men Linda Kjær Minke peger på, at de seneste tal måske ikke er en del af en tendens. De kan nemlig også skyldes covid-19 nedlukningerne. Hun forklarer, at da nattelivet blev lukket ned, førte det også til et fald i voldsforbrydelserne – et fald i både sigtelserne og domsafsigelserne: 

“De kunne ikke gå i byen og drikke sig i hegnet for så at komme op og toppes med andre, og det gjorde, at den generelle vold i den aldersgruppe faldt,” siger hun. 

Alligevel kan de færre og færre domsafsigelser også skyldes mere strukturelle problemer. Linda Kjær Minke forklarer, at de lange sagsbehandlingstider i hele retssystemet også kan være en årsag:

“En undersøgelse fra domstolsstyrelsen fra 2022 viste, at den gennemsnitlige ventetid i straffesager var på 8,3 måneder, hvilket er omtrent dobbelt så lang tid som i 2016. Det er en enorm stigning og kan være en forklaring, der bør undersøges nærmere,” siger hun. 

Rekordmange anmeldelser

Vender vi tilbage til den generelle samfundstendens, der forklarer, at vi alle er blevet mindre voldelige, er det bemærkelsesværdigt at antallet af anmeldte voldsforbrydelser toppede i 2022. 

“Spørger man befolkningen, er det nogenlunde samme andel, der siger, at de har været udsat for vold, der er samme prævalens, som det kaldes – men hvorfor anmeldes der så rekord meget?”

Sådan spørger Linda Kjær Minke – hvordan kan det være, at vi oplever mindre vold, men anmelder rekordmeget? Professoren peger selv på to forklaringer:

“Det er der flere forklaringer på. Dels er der flere, der anmelder især arbejdsbetinget vold, som kan forklares med ændringer i erstatningsnævnets praksis, dels har vi for nyligt kriminaliseret nye typer af vold såsom psykisk vold, der også påvirker anmeldelses-statistikken,” siger professoren.  

Der er altså flere mulige forklaringer på, at unge mænd dømmes mindre for vold i dag, end de gjorde for femten år siden – spørgsmålet er, om de overhovedet begår mindre vold.

Grafikker: Mads Molina og Gustav Cholody. Kilde: DST.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer