JM4_Data_F23_Ugeprojekt_FåÆndrerIRisikoprofilTrodsBekymringer_Gruppe6-Anders-Anna Sofie-Signe

Emne: Forbrugsmønstre

Få ændrer i risikoprofil trods bekymringer 

Ovenpå krigen i Ukraine og de høje prisstigninger har man hos pensionsselskabet Velliv oplevet et stigende antal henvendelser fra nervøse kunder. Det har nu fået Velliv til at lancere en kampagne, hvor de opfordrer til, at man tjekker sin risikoprofil igennem. Hos PFA oplever man ikke samme nervøsitet, men hos Danica Pension har flere end tidligere af deres nye kunder valgt en middel i stedet for høj risiko. 

(Foto: Anders Fly)

Af Anna Sofie Laue, Signe Engebjerg og Anders Fly

24/03-2023

Krig i Ukraine, høj inflation og store udsving på de finansielle markeder har ledt til et stigende antal henvendelser fra bekymrede kunder hos pensionsselskabet Velliv. Trods nervøsiteten er det dog de færreste, der har ændret i deres risikoprofil. 

“Sidste år var sådan et annus horribilis, hvor renterne steg og obligationer blev mindre værd, samtidig med at aktierne faldt. Derfor var der flere af vores kunder, der fik ondt i maven, når de så, at de selv med en lav risiko havde tabt 12 eller 13 procent på deres investering,” siger Mikkel Bro Petersen, der er pressechef ved Velliv. 

Ifølge ham, er det typisk dem på den anden side af 50-årsalderen, der har henvendt sig med bekymringer. 

“Når du ikke har så langt til pensionen, så er der nogle, der er blevet lidt nervøse, og spørger om de har nok, og hvad de skal gøre.” 

Derfor lancerer Velliv nu en kampagne for at imødekomme kundernes bekymringer. 

“Vi går ind og minder vores kunder om, at de skal gå ind og tjekke, om de har den risiko, som de gerne vil have.”  

Han understreger dog, at det for langt de fleste, vil være sådan, at de ender med samme risikoprofil, som de havde inden krigen, og at de har sparet nok op. 

“Langt de fleste har en sund pensionsopsparing og kan være helt rolige, også selvom der kommer sådan et fald, som der gjorde sidste år.” 

Hos pensionsselskabet PFA oplever de ikke, at der er flere kunder, der har skiftet i deres risikoprofil i forbindelse med krigen i Ukraine, energikrise og øget inflation. 

“Så umiddelbart er der ikke noget øget nervøsitet at spore – eller også har kunderne måske lært under corona at holde fast, fordi det altid vil gå op og ned,” siger Nis Refslund Poulsen, der er Senior Presserådgiver ved PFA. 

Ændring i nye kunders adfærd hos Danica Pension 

Hos Danica Pension kan cheføkonom Mads Moberg genkende samme billede af, at der er få, der ænder i deres risikoprofil, når de først har valgt én. 

”Det er væsentligt, at når man først har valgt en risikoprofil, at man så holder fast i den. Hvis man har siddet et stille øjeblik og sagt, at det her det passer for mig, så vil jeg klart anbefale at man holder fast i det.” 

Mads Moberg understreger dog, at man ikke skal holde fast for enhver pris. 

Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man er utryg om natten og ikke kan sove med ondt i maven, men grundlæggende, det her med at vælge ind på noget og så holde fast i det, det er det gode råd her.” 

Selvom der ikke er mange, der ændrer i deres risikoprofil af de eksisterende kunder, har man hos Danica Pension oplevet en ændring i nytilkomne kunders adfærd. 

”Vi har set nogle indikationer på, at der blandt de nye kunder i 2022, sammenlignet med 2021 og 2020, var et knæk i, hvor mange der valgte en høj risiko, og at en betydelig større andel, havde valgt middel risiko. Tidligere valgte 70 til 80 procent en middel risiko, hvor det i 2022 var steget med 5 til 10 procentpoint i 2022.”  

En højere risiko har kunne betale sig 

Hos Danica Pension står den øgede andel af nye kunder, der vælger en middel risiko, i kontrast til en generel tendens. Før 2022, har flere og flere af de nye kunder over en årrække taget mere risiko på deres pensionsopsparing, hvilket der ifølge Mads Moberg har været god grund til. 

”Ser man historisk på det, så har det kunnet betale sig at tage en højere risiko. Dem der har valgt en højere risiko er blevet belønnet igennem en årrække, selv når man tager det år med, vi havde sidste år, har de nu en større opsparing, end dem der tilsvarende havde valgt en lavere risiko.” 

Selvom 2022 var et år præget af stor turbulens på de finansielle markeder med usikkerheder i økonomien og verdenssituationen generelt, er det ifølge Mads Moberg en god idé at holde fast i sin strategi: 

”Man skal huske på, at pension er langsigtet opsparing. Hvis man er 30 år, så er de penge man ligger til side i dag, først nogle man skal bruge, når man når hen til 60-70-årsalderen. I den periode vil en investering gå op og ned, det har vi set tidligere, og det kommer vi også til at se igen, og der har vi set, at det tidligere har kunnet betale sig med en højere risiko,” siger han. 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer