Ifølge tal fra Danmarks Statistik er tallene for antal medlemmer ved idrætsorganisationerne faldende indenfor bowling. Tendensen kan formand for Danmarks Bowling Forbund, Torben Andersen, nikke genkendende til.
Af Frederikke Møller Frederiksen 28692@dmjx.dk og Signe Schack Engebjerg 28587@dmjx.dk
“Strike” og “spare” – fortsætter udviklingen som den er nu, er ordene snart en sjældenhed på bowlingbanerne rundt om i Danmark.
Antallet af bowlingspillere ved de danske idrætsorganisationer er ifølge tal fra Danmarks Statistik faldet drastisk i perioden 2014-2021. Imens der i år 2014 var 23.628 spillere, var der i år 2021 10.672 af slagsen. På en otteårig periode er antallet af bowlingspillende idrætsudøvere altså mere end halveret.
Antal bowlingmedlemmer i danske idrætsorganisationer fra år 2014-2021. Kilde: Danmarks Statistik.
Et naturligt frafald
Torben Andersen, der er formand i Danmarks Bowling Forbund, nikker genkendende til den kedelige tendens. Ifølge Torben Andersen var der i Dansk Bowling Forbund cirka 11.000 medlemmer i midten af 00’erne imens der i 2021 var 4.500. Hvad årsagerne er til den nedadgående kurve formoder formanden især er medlemmernes demografiske sammensætning, og at der derved sker et naturligt frafald:
“I sporten er der en stor del ældre – jo højere vi går op ad aldersstigen, desto flere medlemmer er der,” siger han.
Som stort set alle andre er Danmarks Bowling Forbund også mærket af Covid-19:
“Efter corona er der bare sket en ændring i, hvordan folk prioriterer deres tid – det kender jeg jo også fra mig selv,” siger Torben Andersen.
Kampen om de unges tid
Men det er ikke kun de ældre og Covid-19, der er skyld i bowlingsportens dalende popularitet. Årsagerne formoder Torben Andersen også skal findes ved den unge del af befolkningens prioriteter:
“De unge har mange muligheder indenfor sportsverdenen og der er kamp om deres tid”, siger Torben Andersen.
Desuden ser de hos Danmarks Bowling Forbund, at en del af de i forvejen få unge medlemmer falder fra, når andre ting i livet byder sig – som eksempelvis start på videregående uddannelse.
Antal bowlingmedlemmer i danske idrætsorganisationer fordelt på aldersgruppe i år 2021. Der skal tages forbehold for, at aldersgrupperne er inddelt i forskellige intervaller. Kilde: Danmarks Statistik.
Rasmus Dahlin er 20 år gammel og spiller bowling for klubben Stenhuset i Aalborg. Han studerer på universitet, men prioriterer alligevel bowlingen. Rasmus nikker genkendende til den generelle tendens om den demografiske skævvridning. Ifølge ham skyldes det lave antal bowlingspillere blandt de unge blandt andet manglende fokus på, at bowling også kan dyrkes som sport og på konkurrenceplan:
“Rigtig mange kommer jo ind i fodbold, håndbold og svømning, fordi det er nogle af de mest populære sportsgrene – og så er det jo ikke nødvendigvis fedt at være den eneste, der spiller bowling,” siger Rasmus Dahlin.
Udvikling indenfor bowlingsporten prioriteres
Torben Andersen fastslår, at Danmarks Bowling Forbund ikke har problemer med at rekruttere nye medlemmer. Det kommer næsten helt naturligt. Problemet ligger derimod i, at de hos forbundet generelt har svært ved at fastholde dem:
“Afgangen af medlemmer har i rigtig lang tid været større end tilgangen,” siger han.
I Danmarks Bowling Forbund har man set tendensen i øjnene. Der er i forbundet ansat to udviklingskonsulenter, som har til opgave at rekruttere og fastholde medlemmer, hvoraf en af dem har særligt fokus på de unge. Konsulenten har fokus på at skabe aktiviteter, så flere unge kan få øjnene op for sporten. Især prioriteres fællesskab og venskaber som en motivationsfaktor for at lokke kommende spillere til:
“Det bliver sjovere at spille bowling jo flere vi er,” siger Torben Andersen.
Formanden henviser også til en 4-årig strategisk aftale, der løber fra år 2022-2025, indgået med Danmarks Idrætsforbund, som skal skabe vækst indenfor sporten. Her er der udviklet strategier til både at skabe vækst for børn og unge, og voksne i de kommende år.