JM4 – E22 – Data – Ugeopgave – Tilbagefald i kriminalitet – Lasse – Louise – Ann Sofie – Nyhed – Historie 2

Flere henvisninger til Primus Motor skal knække kurven for tilbagefald til kriminalitet

Foto: Miriam Nielsen | Røde Kors

I de første tre kvartaler i årene fra 2020 til 2022, er der sket mere end en fordobling i antallet af indsatte i de danske fængsler, der bliver henvist til Røde Kors’ frivillige mentorordning Primus Motor.

Af: Louise Rix, Lasse Thorsø og Ann Sofie Sønderskov

Forsøget med Primus Motor har tydelige positive konsekvenser for de indsatte, og Røde Kors har valgt at fortsætte den frivillige mentorordning efter forsøgets afslutning. Primus Motor er en frivillig mentorordning hos Røde Kors for løsladte fra fængsler. Den løsladte bliver tilknyttet to frivillige mentorer, der hjælper den løsladte med at etablere sig i samfundet igen.

De positive tilbagemeldinger afspejler sig i antallet af henvisninger. Fra 2020 til 2022 er disse mere end fordoblet i de første tre kvartaler. Det betyder også, at der er kommet flere mentorer til.

En af de mentorer er Bente, som netop er startet som mentor i Primus Motor. Hun er blevet matchet med sin første deltager og har sammen med sin med-mentor besøgt ham for første gang. Bente er ikke hendes rigtige navn, men af hensyn til hendes deltager, har vi valgt at kalde hende noget andet. For hende havde det stor betydning, at initiativet er frivilligt. 

“Efter jeg var inde og læse den undersøgelse, der er lavet om Primus Motor, var det tydeligt, at det frivillige element havde en stor betydning for de deltagere, der var med i forsøget. Det kan jeg godt forstå, for det er jo ikke sikkert, at det er mellem kl. 8-16, at man har brug for hjælpen. Jeg tror, at det har en større effekt at være frivillig, for at gøre mest mulig nytte. Mit formål er i hvert fald, at jeg vil gerne lave frivilligt arbejde, hvor jeg kan se, at det har en gavnlig effekt,” siger Bente.

Primus Motor som forsøgsprojekt

Primus Motor blev oprettet i 2016 som et forsøgsprojekt, hvor forsker ved Københavns Universitet Flemming Balvig undersøgte fordelene ved en mentorordning. I forsøget deltog 97 indsatte, hvoraf cirka 60 pct. skulle deltage i Primus Motor, og de resterende skulle fungere som kontrolgruppe.

I rapporten skriver Flemming Balvig, at tallene viser en tydelig tendens til trods for, at der ikke er statistisk signifikans.

I opstartsfasen mødte forsøgsordningen modstand blandt socialrådgiverne. Da forsøget er randomiseret kontrolleret, skulle alle deltagere ansøge om at være med, hvorefter de ville blive fordelt i kontrol- og forsøgsgruppe. Ifølge udviklingskonsulent for Primus Motor hos Røde Kors, Sidsel Faurholt, har det derfor ikke været uden udfordringer at lave mentorordningen som forsøg.

“Selvfølgelig har det gjort ondt på socialrådgiverne først at skulle motivere deltagere til at ansøge og derefter vende tilbage med et nej. Derfor stoppede vi vores indsats med randomiserede kontrollerede forsøg lang tid før planlagt,” siger Sidsel Faurholt.

Primus Motor mindsker tilbagefald

67 pct. af løsladte recidiverer til kriminalitet efter endt fængselsdom, inden for de første to år af deres løsladelse. Det er en lille stigning fra 2007, viser vores analyse af tal fra Danmarks Statistik.

Faktaboks by Lasse Thorsø Nielsen

Ifølge Annette Olesen, lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, er der ikke et entydigt svar på, hvorfor tidligere indsatte begår ny kriminalitet. 

“Der kan være rigtig mange udfordringer. Det, vi ved, er, at det er svært at blive løsladt fra de danske fængsler, fordi der er nogle barrierer i forhold de resocialiserende initiativer, vi tager,” siger Annette Olesen

Hun peger på, at det blandt andet kan være svært at finde en bolig eller arbejde, når man har en plet på straffeattesten. Derudover kan det være vanskeligt at sikre sig et forsørgelsesgrundlag, når man ikke har en fast bolig. Ifølge Annette Olesen, handler det også om netværk. 

“Typisk kommer man ud til dem, man kender. Man opsøger gamle miljøer, fordi det er det netværk, man har. Vi ved fra forskning, at det er rigtig vigtigt, at de får opbygget nogle gode, positive netværk, som ikke går på at begå kriminalitet sammen. Og det kan være rigtig svært at etablere sådanne netværk, når man går og tumler med de praktiske omstændigheder,” siger Annette Olesen.

Det er blandt andet det positive netværk, Røde Kors forsøger at opbygge med deres mentorordning. Med projektet har de formået at mindske antallet af tilbagefald. Med deres Primus Motor mentorordning har de nedbragt andelen af personer i høj risiko, som begår ny kriminalitet  inden for to år efter deres løsladelse. De har således sikret et fald i antallet, der falder tilbage til kriminalitet fra 67 pct. til 29 pct. blandt de løsladte i mentorordningen, der er i høj risiko for netop dette.

Generelt er der begrænset med forskning på området, der tager udgangspunkt i mentorordninger. De fleste studier bygger på kvalitative tilbagemeldinger fra deltagere og mentorer. De mere kvantitative studier på området viser dog, at der kan være en lille negativ effekt. Dette med baggrund i en række faktorer, der blandt andet handler om, at mentorerne har bragt flere af deltagerne sammen og dermed udvidet deres kriminelle netværk, samt at mentorerne ikke har fået tilpas uddannelse til at kunne hjælpe deltagerne.

Hør mere om Primus Motors udvidelse som landsdækkende tilbud.

Hør mere om, hvordan løsladelser hænger sammen i vores lydfortælling om Den gode Løsladelse.

Beige White Creative Beauty Infographic af Ann Sofie Sønderskov
Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer