JM4-Data-Ugeprojekt-Andrea-Jonathan-Kristian-Jul-i-inflationstid_1

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Julen varer længe, koster mange penge – Se hvor meget her: 

Ligesom det meste andet bliver julemiddagen en dyrere affære i år, end den plejer. Se her, hvor meget din kvittering vil stige med, og hvad du kan gøre for at spare.

Af Andrea Heede-Andersen, Jonathan Korsager og Kristian Skovby

Vi bruger væsentligt flere penge i juletiden end i årets resterende måneder. Netop derfor ser mange nu frem mod en tid, der kan give problemer for pengepungen, når de mange traditioner skal holdes i hævd. Inflationen har året igennem haft sit tag i den danske økonomi, hvilket betyder, at det i år bliver væsentligt dyrere at holde jul end sidste år.

Og nu hvor moder skal traktere, hvor meget tungere skal hendes pung så være i år? Vi har været en tur ude og handle en lækker julemiddag med lidt ekstra til den søde tand for at undersøge, hvor meget inflationen egentlig presser julebudgettet.

Det seneste år har budt på store prisstigninger på de fleste fødevarer, men nogle af klassikerne fra det store julebord er steget mere end andre. Mens forbrugerne garanteret vil overveje, om en god pakke smør er nødvendig, så kan man trygt blive ved med at hælde vin, frugt og sukker i indkøbsvognen. Det er nemlig de varegrupper, der det seneste år er steget mindst i pris.

Ifølge forbrugerøkonom Ida Marie Moseby er der flere ting, man kan gøre, for at få mere plads i budgettet til julemiddagen. I mange tilfælde er det faktisk justeringer i alle udgifterne udenom, som kan gøre det muligt at få en traditionel julemiddag på trods af de høje fødevarepriser.

“Mine undersøgelser over de sidste par år viser, at vi bruger flest penge på gaver, så hvis man kan få bragt sit gavebudget ned, er det et rigtig godt sted at starte. Man kan for eksempel aftale et loft på, hvor meget gaverne må koste,” siger hun.

Hun råder derudover til en budgettering af, hvad julen kan og må koste. Ligeledes skal man ifølge Ida Marie Moseby være ekstra varsom, når tilbudsaviserne lover gode juletilbud.

“Det er ofte sådan, at mange butikker op til jul og Black Friday sætter priserne op, så de kan sænke dem lidt igen og kalde det et juletilbud,” siger hun.

Derudover pointerer Ida Marie Moseby, at det kan være en god idé at reducere sit madspild, ved ikke at handle for meget ind til en stor middag, som alligevel bliver smidt ud.

“Julen er forbundet med et højt forbrug, og mange af os har været vant til at kunne bruge mange penge i den her tid. Derfor er det en god idé i år, at tænke over, om man skal handle lige så meget ind, og om man skal have lige så stor en julemiddag,” siger hun.

Herunder kan du se vores bud på en julemiddag til fire personer. Prisen er siden sidste år steget 14,6 procent, eller hvad der svarer til 118,95 kr. 

Bonen er interaktiv. Træk skilleren til venstre for at se, hvad din julemiddag ville have kostet sidste år.

Købene er foretaget på Nemlig.com d. 22. november 2022. Priserne for 2021 er udregnet ud fra Danmarks Statistiks Forbrugerprisindeks.

Læs her, hvordan de stigende fødevarepriser har fået flere til at søge julehjælp end nogensinde før.

Sådan har vi gjort:
Vi har købt ind til en julemiddag for fire personer, inklusiv dessert, slik og drikkevarer på Nemlig.com. Herefter har vi opdelt vores indkøb i forskellige varegrupper og med hjælp fra Danmarks Statistiks forbrugerindeks, har vi udregnet, hvad samme vare ville koste sidste år.
Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer