JM4-E22-Temasite-Anders-Matilde

Velkommen til denne side om værnepligt – én af grundstenene i det danske forsvar.

Oktober 11, 2022

Her kan du hurtigt blive lidt klogere på den danske værnepligt. Hvad kræver det at komme ind? Hvad er fordelingen af mænd og kvinder? Alt dette, og meget mere til, kan du få svar på her.

Mænd og kvinder i værnepligt:

Over tid har fordelingen af mænd og kvinder i den danske værnepligt ændret sig meget. Det er blevet mere populært for kvinder at melde sig som værnepligtige. I dag starter under 5000 mænd og kvinder hvert år i værnepligt. Flere partier, herunder Dansk Folkeparti, ønsker at øge dette antal samt forlænge værnepligten, som i dag er på 4 måneder.

Længden på værnepligten og antallet af værnepligtige vedtages ved forsvarsforliget, som gælder for en seks-årig periode. Det nuværende forsvarsforlig udløber i 2023.

Værnepligten:

Nedenfor kan du blive lidt klogere på, hvordan du bliver værnepligtig, hvordan værnepligten forløber og hvad dine muligheder er efterfølgende.

Militærnægtere:

I dag er det kun mænd, som er underlagt at skulle i værnepligt. For kvinder er det frivlligt. Derfor kan kvinder til enhver tid vælge at opsige deres værnepligt, hvorimod mænd skal have en gyldig samvittighedsgrund til ikke at aftjene værnepligten – og hvis de stopper, skal de udføre militærnægtertjeneste i den resterende tid af deres værnepligt. Et eksempel på dette, kunne være at arbejde i en institution eller et dagtilbud.

Et politisk flertal snakker på nuværende tidspunkt om, at kvinder fremover skal sidestilles med mænd og underlægges obligatorisk værnepligt i det danske forsvar. Dette vil ligeledes blive besluttet ved forsvarsforliget i 2023.

Anders Tantholdt Skov

Forsvarets tjenestesteder:

Forsvarets medarbejdere er tilknyttet eller arbejder på flådestationer, flyvestationer og kaserner i hele Danmark. Læs mere om de større tjenestesteder herunder.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer