Det går som smurt i smørindustrien. 82 millioner kilo smør producerede Danmark i 2021. Det er mere end dobbelt så meget som blev produceret i 2011. Udviklingen er drevet af stigende priser og en øget mælkeproduktion.
Produktionen af smør er eksploderet de sidste ti år. I 2021 producerede Danmark, hvad der svarer til 405 millioner pakker smør. Det er 220 millioner pakker mere, end man gjorde i 2011.
Ifølge Chefkonsulent for Landbrug og Fødevarer, Niels Ole Nielsen, skyldes tendensen først og fremmest en betydelig prisstigning på smør.
“Mejerierne producerer de produkter der er størst efterspørgsel efter. Det vil sige dem der er bedst indtjening på.” siger Niels Ole Nielsen.
Priserne på smør steg fra 2011 til 2021 med 40% og i løbet af det seneste år, er de steget yderligere til det dobbelte af priserne i 2011. Dette gør at mejerierne vælger at kærne mere fløde til smør.
Udover prisstigningen er udvikling også påvirket af, at man i 2015 besluttede at ophæve den såkaldte mælkekvote, der via EU regulerede, hvor meget mælk medlemslandene måtte producere.
“Siden EU’s mælkekvoter stoppede, har vi fået 20% mere mælk i Danmark og det har jo skulle omsættes i nogle produkter”, siger Niels Ole Nielsen.
Dårligt nyt for mælkeproducenterne
Man skulle tro at den forhøjede mælke- og smørproduktion ville gøre landmændene, der producerer mælken, bløde som smør. Men ifølge Kjartan Poulsen, der er formand for Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter, har udviklingen ikke gavnet landmændene.
”Vi leverer jo til et mejeri, som leverer til et marked. Vores kunder er derfor mejerierne, og fordi produktionen af mælk er blevet forøget, så er prisen på råmælk også faldet,” siger Kjartan Poulsen.
At landmændene er blevet sat fri til at producere så meget mælk, som de har lyst til, er endt med at presse priserne for råmælken så meget i bund, at det faktisk har skadet deres omsætning ifølge formanden.
”Afskaffelsen af mælkekvoterne kombineret med andre faktorer har været skyld i en udhuling af mælkemarkedet. Fra 2015 frem til 2020 var omsætningen blandt de danske mælkeproducenterne faldende på trods af den højere produktion,” siger han.
Udviklingen har med andre ord gavnet mejerierne men været direkte skadelig for landmænd ifølge formanden.
Fremtiden for smør
Eksplosionen i smørproduktionen lader til at fortsætte ind i 2022. Hvis man ser på smørproduktionen fra januar til juli i år, står Danmark til ved udgangen af 2022 at se en yderligere stigning på 14% i smørproduktionen sammenlignet med 2021.
Smørproduktionens himmelfart vil dog ikke varer for evigt. Mange udviklinger de seneste par år har sat en bremse i den opadgående kurve, når man ser til udlandet. Strammere klimakrav, når det kommer til opdræt af køer, og de stigende energipriser har betydet, at produktionen af mælk på globalt plan er blevet halveret de seneste par år.
På trods af at denne udvikling ikke har ramt Danmark endnu, mener Kjartan Poulsen, at vi snart vil se det samme herhjemme også.
Mælke- og smørproduktionen kommer til at være fortsat stigende dette år, men jeg tror vi vil se et dyk i produktionen i Danmark fra 2023 af, der minder om udviklingen fra udlandet,” siger han.