Aarhus Kommune går forrest: Satser på sund aldring

I Østjylland er Aarhus Kommune i front, når det kommer til planlægning ud fra sund aldring. Nabokommunerne er enten kun i tænke-fasen eller har det slet ikke på programmet – samtidig har Aarhus Kommune allerede godkendt en ny byggeplan, der skal tage højde for, at de ældre bliver sundere og sundere. 

Af Amalie Dinesen og Cecilie Lillelund Nissen 

I Aarhus kommune er antallet af plejehjemspladser og ældreboliger faldet. Det kan umiddelbart vække bekymring, når andelen af ældre borgere bliver større. Konsulent ved Sundhed og Omsorgs bygningsafdeling Per Dahl Pedersen fra Aarhus Kommune ser det dog ikke som et problem. 

“Vi ser, at pleje-tilbøjeligheden falder med alderen, og at der er sket en forbedring af almindelige boliger. De har en bedre tilgængelighed med for eksempel elevatorer, så der er ikke samme pres på at bygge, hvilket betyder, de ældre kan blive, hvor de er,” siger Per Dahl Pedersen. 

I 2019 opstillede Aarhus Kommune to scenarier for udbygningen af boliger til ældre. De vil enten bygge ud fra antagelsen om, at ældre, der skulle bruge en plejehjemsplads, fortsat vil være uforandret, eller at antallet vil falde på grund af sund aldring. 

Budgetforliget i 2021 gjorde det endeligt. Aarhus kommune satser på sund aldring. 

Det betyder, at der kommer til at blive opført 225 færre plejeboliger, end kommunen først havde budgetteret med. Omkringliggende kommuner i Østjylland tager ikke samme sats, hverken Odder eller Favrskov kommune har lignende tiltag om sund aldring. Silkeborg og Syddjurs Kommune er i færd med at undersøge effekterne af sund aldring, men har endnu ikke vedtaget tiltag ud fra det.

Bodil gik til gymnastik indtil 80 år 

I Beder bor 91-årige Bodil Phillipsen i et rækkehus, som har været hendes hjem siden 2008. Her har hun tænkt sig at blive boende, indtil hun får demens. Der har nemlig aldrig været planer om, at hun skulle flytte til en bolig, hvor hjælpen er konstant. 

“Jeg kan godt lide friheden i at bo selv. Man vil jo gerne klare sig selv så lang tid som muligt,” siger Bodil Phillipsen. 

Bodil er en travl dame, der trives i at have mange ting på programmet. Hun er medlem af en gåklub, der tager på ture hver anden onsdag, “Veteranerne”. Og så nyder hun at besøge sine veninder i Højbjerg og Billund. 

Bodil er et billede på, hvordan en stor del af ældre er i dag; de holder sig generelt bedre og er mere aktive, end de var for år tilbage. 

Katrine Lester, direktør for Danske Seniorer, ser, at sund aldring kan forklare, hvorfor pladserne på plejehjem bliver mindre. 

“Det er kun de mest syge, der bor på plejehjem i dag. De ældre vil generelt hellere bo selv, hvis de kan. Og det kan mange af dem,” siger Katrine Lester. 

Plejehjem og ældreboliger bliver i højere grad skiftet ud med plejeboliger – lejligheder, der lader de ældre bo selv, men med servicearealer og tilknyttet personale. 

Gammelt bliver til nyt

Finansieringen af de nye plejeboliger i Aarhus Kommune skal komme fra et andet botilbud til ældre – nemlig de mange ubeboede ældreboliger, der står og samler støv i kommunen. 

Forskellen er, at ældreboliger blot er boliger specielt indrettede til ældre – uden trapper og med større badeværelser. 

Men de boliger, der opføres i dag kan oftest også bruges til de ældre. Bodil Phillipsens hus i Beder er nemlig heller ikke tilregnet ældre. Men hun har nemt ved at finde rundt. 

“Det er jo ikke så stort. Det er helt perfekt til mig,” siger Bodil Phillipsen.

Artiklens fund er baseret på tal fra Danmarks Statistik og nøgletal.dk samt rapport fra Sundhedsstyrelsen

 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer