Det kan være svært at finde den helt rette efterskole. Alene i Østjylland er der 58 efterskoler. Her kan du få et overblik over dem, der er dyrest, og dem, der er billigst.
Af Mikkel Jæger Riis og Jonas Fonnesbæk Madsen
Efterskolernes dag er lige om hjørnet. Søndag d. 29. september slår efterskolerne dørene op for håbefulde unge mennesker og deres familier, så de kan få et indblik i, hvordan det er at være elev netop dér. Der skal tages stilling til mange ting. Størrelse, faciliteter, rejser og ikke mindst pris.
For der er stor forskel på, hvor meget man skal give for at gå på efterskole. Alene i Østjylland er der knap 48.000 i forskel fra den dyreste til den billigste.
Formand for efterskolerne, Torben Vind Rasmussen, understreger, at de fleste efterskoler ligger tæt på hinanden prismæssigt, men at prisen også afhænger af rejser, faciliteter og undervisningsbyrden på den enkelte efterskole:
“Det er typisk nogle idrætsskoler, som har nogle faciliteter, de skal have finansieret. Eller nogle musikskoler, som har en større undervisningsopgave, og dermed bliver dyrere.”
Idrætsefterskoler topper
Den påstand bakkes op, når man dykker ned i tallene. Prisen på efterskolerne er inklusiv den statsstøtte, som den gennemsnitlige danske familie vil få baseret på indkomst og antal børn. Gennemsnitsprisen for et 42-ugers efterskoleophold i Østjylland er 82.037 kroner. Her er det idrætsefterskolerne ISI og Hou Maritime, der topper prislisterne, med en pris der er 30 og 24 procent højere end gennemsnittet.
Mikael Larsen, efterskoleleder på ISI Idrætsefterskole, fortæller, at nogle af grundene til, at prisen ligger i den høje ende, er, at de prioriterer at have mange lærere på for at understøtte den sportslige og personlige udvikling.
På Idrætsefterskolen i Ikast er der blandt andet adgang til kunstgræsbaner, flere idrætshaller og nye golffaciliteter og de prioriterer dermed at deres sportslige faciliteterne er i høj klasse. Det er med til at hæve prisen på efterskolen, fortæller efterskolelederen:
“Prisen står mål med den kvalitet, vi leverer hele vejen rundt. Det gælder både på indhold, på setup, på ressourcer og på faciliteter. For at sikre den højest mulige kvalitet er vi også i den høje ende rent prismæssigt. Det er jeg godt klar over.”
Efterskole for alle
I den billigere ende ligger Efterskolen for Gastronomi, Musik og Design der er 28 procent billigere end gennemsnittet på 82.037 kroner. De er efterfulgt af Tjele Efterskole med 16 procent og Hedemølle Efterskole på 12 procent under gennemsnittet.
Forstander på Efterskolen for Gastronomi, Musik og Design, Mogens Sønderup, var ikke klar over, at de er den billigste i Østjylland, men han fortæller, at de aktivt forsøger at holde priserne nede på unødvendige udgifter:
“Min opgave er at lave efterskole for penge, der ikke bliver større end nødvendigt. For det er min opgave, at skolen skal være for alle.”
En af de ting, de gør for at holde priserne nede, er, at de ikke tager på lange, eksotiske rejser rundt i verden, fortæller Mogens Sønderup:
“Det kan godt være, at det er knap så sexet at tage til Prag eller tage til Berlin. Men den oplevelse, du får i bussen på vej til Prag og Berlin, kan jo være mindst lige så god som den, du får i flyveren på vej til Latinamerika.”
Sådan er prisen beregnet: Familier, der ønsker at sende deres børn på efterskole, får støtte fra staten til at betale for et ophold på efterskole. Støtten beregnes ud fra: Hvor mange hjemmeboende børn der er i husstanden, udover barnet der skal på efterskole. Beregninger i artiklen er lavet ud fra en gennemsnitlig familie med to forældre, der til sammen tjener 791.000 kroner om året før skat. Derudover gennemsnitlige forældre har 1,7 børn. Tallene er hentet fra Danmarks Statistik. Prisen for 42 uger på efterskole bliver beregnet på www.efterskolerne.dk/da/Prisberegner hvor vi runder op til et barn, der bor hjemme, hvorfra prisen for alle efterskoler i Østjylland er indhentet. |
De bedste ambassadører er eleverne
Mulighederne er mange. På idrætsefterskolen ISI understøtter de elitesport med gode faciliteter og på efterskolen for Gastronomi, Musik og Design kan man prøve kræfter med mad eller guitar.
Derfor anbefaler Torben Vind Rasmussen, at forældre også overvejer skolens værdier, når de er til efterskolernes dag. Det er her, de finder ud af, hvilken tilgang skolen tager til de unge menneskers hverdag.
På samme tid opfordrer han de nysgerrige og potentielle kommende elever til at snakke med de elever, der går på efterskolen – de er trods alt eksperterne:
“De elever, der skal ud at kigge på efterskole, skal smide alle glimmerkatalogerne væk, og så skal de gå hen og tale med de elever, der går der. For de er optaget af hverdagen, af rutinerne, den gode stemning og af de fællesskaber, de indgår i.”
Få det fulde overblik over efterskolernes priser herunder: