Antallet af anmeldte bygningsbrande er faldet markant på landsplan. Nogle af de væsentlige faktorer bag denne positive udvikling er, at rygning nu foregår udendørs, et nyt bygningsreglement er blevet indført, og CE-mærkning af især elektronik er blevet et krav.
Af Katrine de Almeida og Line Borup Hansen
Børsen, Novo Nordisk og Skatteministeriet er bygninger, der har en særlig ting til fælles. Alle tre bygninger har været i brand inden for de seneste måneder, men selvom der i mediebilledet har været en række store brande, er det overordnede tal for bygningsbrande på landsplan generelt faldende.
Antallet af anmeldte bygningsbrande i Danmark er faldet markant siden 2016. I 2023 var der 1428 færre brande på landsplan end i 2016. Det svarer til et fald på 22 procent. Det viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank.

Graf lavet med data fra Redningsberedskabets Statistikbank. I grafen er der zoomet ind på y-aksen, for at fokusere på faldet.
Cigaretters indvirkning
Marcello Francati er brandteknisk rådgiver hos DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og tidligere forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab. Han forklarer, at det er svært at pege på én enkelt årsag til, at tallet er faldende. I stedet er det summen af en række forskellige ting, der har ført til den positive udvikling.
Når det gælder rygning, er der sket to vigtige ting, forklarer han. Det er ikke længere almindeligt at ryge indendørs, og derfor er det heller ikke en almindelig begrundelse for, at brande udbryder, som det ellers var før i tiden.
“For 20 år siden var der nok en, der havde tømt sit askebæger ned i en papirkurv,” siger Marcello Francati.
I 2010 kom der en lov på EU-plan om, at cigaretter skal være selvslukkende. Hvor de førhen kunne blive ved med at brænde, skal man nu puste i dem for at holde dem i live.
Nyt bygningsreglement
Marcello Francati nævner også bygningsreglementet, BR18, som en af forklaringerne bag det faldende tal. BR18, der trådte i kraft 1. januar 2018 og erstattede det forrige reglement, indeholder krav til opførelse, renovering og indretning af bygninger, herunder brandsikkerhed. Det betyder, at når man opfører en bygning i dag, er der større krav til byggematerialer og lignende end tidligere.
“Når bygningsreglementets regler hele tiden bliver tilpasset og skærpet, er det også en medvirkende faktor i forhold til de færre brande,” siger Marcello Francati.
Kigger man på grafen over anmeldte bygningsbrande, kan man også se, at der er sket et fald i bygningsbrande, efter BR18 trådte i kraft. Her skete der et fald på 695 brande fra 2018 til 2019. Derfor har det nye bygningsreglement muligvis haft en indvirkning på det faldende tal i denne periode.
Fokus på brandsikkerhed
Når et produkt er CE-mærket, er det et udtryk fra producentens side om, at det lever op til de gældende regler. Her peger Marcello Francati på, at især CE-mærkning af elektronik kan have haft indflydelse på de færre brande. Noget af den elektronik, der blev produceret tidligere, havde ikke den samme kvalitetsstandard som i dag og var derfor lettere antændelige. Med CE-mærkning og moderne teknologi er brandsikkerheden væsentligt forbedret.
Også kampagner kan have gjort folk opmærksomme på, hvad der kan udløse brand. TrygFonden har i en længere årrække kørt kampagner omkring brandsikkerhed, fortæller Marcello Francati:
“Det er dog enormt svært at finde ud af, hvor stor virkning det har, men det giver folk en bedre awareness i forhold til brand.”
Fremtiden er lys
Ifølge Marcello Francati er fremtiden endnu lysere på brandområdet. Han forventer, at antallet af brande vil blive ved med at være faldende:
“Det er simpelthen fordi, vi høster frugten af hele den indsats, der er lavet på brandområdet gennem de sidste 20 år.”
Der bliver hele tiden lavet nye tiltag for at forbedre brandsikkerheden, og derfor er det også forventeligt, at statistikken vil blive ved med at være nedadgående fremover.
Hvad kan man selv gøre?
Der er lavet mange tiltag og reglementer for at mindske risikoen for udbrud af brand, men hvilke ting kan man selv gøre for at forebygge?

Marcello Francati mener ikke, at det kan siges nok, hvor vigtigt det er for forebyggelsen af brande, at man har en røgalarm i hjemmet:
“Det slukker jo ikke branden at have en røgalarm. Men den gør opmærksom på, at der er et eller andet galt, og så kan du selv nå at slukke branden, inden brandvæsenet kommer.”
Han nævner også, at det er en god idé at oplade sine ting et sted, hvor der ikke er noget, der er let antændeligt, men at det er de færreste brande, der udbryder ved det.