Der er kommet en stigende opmærksomhed omkring tandkødssygdom, og det kan lette sundhedsvæsenet på andre områder

Kronisk tandkødsbetændelse, parodontitis, kan forårsage eller forværre andre sygdomme. Forskning har blandt andet vist en sammenhæng mellem betændelsestilstanden og hjertekarsygdomme, diabetes og Alzheimers. Heldigvis er tandlæger blevet mere opmærksomme på at behandle og forebygge sygdommen.

Af Ida-Marie Nees og Therese Ella Lønholdt Sode

Har du fået tjekket dit tandkød for nylig?

Mange danskere går nemlig rundt med parodontitis helt uden at vide det. Omkring en halv million har fået konstateret sygdommen, men forskere regner med, at cirka 40 procent af befolkningen har parodontitis i varierende grad.

Siden 2009 er antallet af behandlinger relateret til parodontitis mere end fordoblet. 

Data fra eSundhed viser, at der i samme årrække ikke er betydeligt flere, der går til tandlægen eller får konstateret parodontitis.

Men ifølge professor i odontologi på Københavns Universitet, Palle Holmstrup, er udviklingen positiv.

“Det er bestemt ikke en dårlig ting, at tallene er voksende. Det viser, at vi er blevet bedre til at behandle parodontitis, og samtidigt er blevet mere opmærksomme på, hvilken betydning sygdommen har for resten af kroppen.”

Tandkødsbakterierne spreder sig i kroppen 

Parodontitis (også kendt som parodontose) er en kronisk betændelsestilstand, som fremkommer på grund af bakterier i mundhulen. Sygdommen opstår, hvis ubehandlet tandkødsbetændelse får lov til at udvikle sig og spreder sig til tandkødslommerne og knoglen, som tænderne sidder fast i. Parodontitis bliver også kaldt for ‘de løse tænders sygdom’, da betændelsen nedbryder knogle og væv, og dermed kan gøre tænderne løse. 

Dog er løse tænder ikke den eneste konsekvens ved sygdommen. 

Bakterierne fra tandkødet kan sprede sig til andre steder i kroppen gennem blodbanerne. Det kan både øge risikoen for mange andre sygdomme, men også forværre sygdomme, som en borger lider af i forvejen. 

Inflammation kan skabe komorbiditet

Ifølge klinisk professor i kardiologi og forskningslektor ved Institut for Klinisk Medicin på Gentofte Hospital, Peter Riis Hansen, kan netop sammenhængen mellem mundens sundhed og kroppens sundhed være afgørende for ens sygdomsforløb og generelle sundhed.

“Det virker helt evident, at god tandhygiejne og behandling af parodontitis er forbundet med en mindre risiko for mange sygdomme, som blandt andet hjertekarsygdomme og åreforkalkningssygdomme.”

Peter Riis Hansen peger på, at betændelse - eller inflammation - er ‘motoren’ bag mange sygdomme, som kan medvirke til eller påvirke andre sygdomme. Inflammatoriske sygdomme forekommer altså ofte samtidigt og bliver dermed komorbide. Når man behandler parodontitis, kan man derfor forvente en gavnlig effekt i forhold til at mindske andre inflammatoriske sygdomme.

“Alle forskningsresultater i disse år peger på, at det vil være en gevinst i behandlingen af de store folkesygdomme, at man sikrer ordentlige tandundersøgelser og forebyggelse af parodontitis,” siger Peter Riis Hansen.

Forskning viser en sammenhæng mellem parodontitis og hjertekarsygdomme, diabetes, leddegigt, psoriasis, osteoporose, Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom.

“Der er tale om sygdomme, som påvirker rigtig mange patienter, og hvor tandlæger kan være med til at forebygge og behandle. Det vil være til gavn for både den enkelte og for vores sundhedsvæsen at forløse det potentiale.”

Det skriver tandlægeforeningens formand Susanne Kleist på tandlægeforeningens hjemmeside.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer