Flere unge kvinder er tjekket ind på aktiemarkedet, men de halter fortsat efter mændene

Investeringslysten blandt de danske unge er boomet siden coronapandemiens start. Både mænd og kvinder er hoppet med på vognen, og det glæder investeringsnetværk. Dog er kønsforskellen stadig stor.

Af Emilie Lindahl-Jessen & Christian Jayaseelan

Investeringslysten trives i bedste velgående blandt de danske unge. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af 18-29-årige personer der har investeret i aktier i perioden 2014 til 2022 er steget med 63 pct. fra 99.000 til over 161.000 personer. Det vil sige, at omkring hver sjette person under 30 år er den del af aktiemarkedet. 

Unges investeringslyst er på sit højeste i otte år.

21-årige Olivia Olivarius Vølund er en af de mange unge, som har kastet sig ud på aktiemarkedet. Hun købte sine første aktier i begyndelsen af 2021, og i dag har hun investeret ca. 30.000 kr i både aktier og investeringsfonde: 

“Jeg havde længe overvejet at investere noget af min opsparing, men turde ikke rigtig tage springet. Men da min families skiferie i vinterferien 2021 blev aflyst på grund af coronapandemien, fik jeg nogle penge af mine forældre, som jeg valgte at investere i aktier.”  

Tal fra Danmarks Statistik tyder på, at Olivia Olivarius Vølund ikke er den eneste, hvis investeringslyst er opstået under coronapandemien. I perioden 2019 til 2022 er antallet unge investorer steget med 66 pct. 

“Efter nogle store kursfald i starten af coronapandemien er aktiekurserne steget voldsomt, hvilket kan have været en motiverende faktor for mange,” fortæller Jarl Quitzau. Han er chefkonsulent i Danmarks Statistik og har været med til at udarbejde statistikken om investeringer i Danmark.

Den øgede interesse hos den unge befolkning for at investere kan ses i en sammenhæng af mere fritid under nedlukningerne kombineret med en stigning i opsparing og begrænsede forbrugsmuligheder. Også det lave – og i nogle tilfælde – negative renteniveau har sandsynligvis spillet ind. 

Olivia Olivarius Vølund var under coronapandemien frustreret over, at hendes opsparing i banken ikke voksede grundet de meget lave renter. Derfor tog hun en beslutning om at investere nogle af sine penge i aktier og investeringsfonde. 

Kvindernes indtog på aktiemarkedet

Selvom der fortsat er flest mænd, der investerer, glæder det netværket Moneypenny and More, at også flere unge kvinder er hoppet med på vognen. 

I perioden 2019 til 2022 er andelen af unge kvinder, der har investeret i aktier, steget med 41 pct.

“Vi har mærket en nærmest eksplosiv interesse fra kvinder, der gerne vil i gang med at handle aktier, hvilket er enormt vigtigt for ligestillingen. Det er altafgørende, at vi alle har lige muligheder for at få vores penge til at vokse og investere sig til mere økonomisk frihed,” siger Ann-Christina Lykke Motzfeldt, partner i Moneypenny and More. Netværket har som mål at ´inspirere flere danske kvinder til at investere´.

At der stadig er flere mænd end kvinder, der investerer, skyldes, at mændenes investeringslyst også er steget i perioden. Det er nu over hver femte mand under 30 år, som er på aktiemarkedet. 

Ann-Christina Lykke Motzfeldt oplever, at kvinder ikke er lige så risikovillige som mændene, når det handler om at springe ud på aktiemarkedet:

“Kvinder foretrækker at lægge en mere langsigtet strategi, hvor de ikke regner med at få et afkast før om mange år. Her er mænd bedre til bare at kaste sig ud i det. Mændene har dog en tendens til i højere grad at købe og sælge aktier i panik. Kvinderne er altså bedre til at holde fast i deres aktier i længere tid, hvilket mænd godt kan lære lidt af.”

Jarl Quitzau fra Danmarks Statistik peger også på, at mænd traditionelt set er mere risikovillige i deres investeringer. Det viser sig ved en større forskel mellem kønnene, når det kommer til at investere i aktier sammenlignet med de mindre risikable investeringsfonde.

Graferne nedenunder viser, at 22 pct. af mændene i alderen 18-29 år i 2022 havde investeringer i aktier, mens det kun var 13 pct. af kvinderne. Kønsforskellen er noget mindre ved investeringsfonde med 16 pct. af mændene mod 11 pct. af kvinderne i 2022. 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer