Salget af antidepressiv medicin eksploderer blandt danske unge

Populariteten på de små piller, der skal hjælpe på blandt andet sindslidelser som depression og angst, stiger fortsat blandt de 18-24 årige. Tal fra Sundhedsdatastyrelsen, viser et salg af dagsdoser af antidepressive lægemidler i 2022 til knapt 27.000 unge danskere.

Typer af antidepressiv medicin bliver også populært kaldt ‘lykkepiller’. Illustration: Ideogram.ai

Af Clara Faust Spies, Emil Vincent og Alberte Silberbrandt

Siden 2016 er unges forbrug af antidepressive lægemidler steget markant. På blot syv år er salget af piller, der skal modvirke psykiske lidelser som depression og angst steget med over 60 procent. 

I et forskningsprojekt fra SDU fortæller Rikke Wesselhøft og Mette Bliddal at stigningen i antallet af unge der modtager antidepressiva er et udtryk for en forværring af unges mentale trivsel efter coronaepidemien. 

“Vores studie peger på, at der under og efter pandemien var flere børn og unge, der havde alvorlige psykiske problemer.”

Selvom studiet peger på, at flere børn og unge havde psykiske problemer under pandemien, kan dette ikke nødvendigvis forklare, hvorfor salget er stigende i netop denne aldersgruppe. 

Kigger man på Danmarkskortet, er det særligt i Region Midtjylland, at brugen af antidepressiv blandt de 18 til 24-årige er iøjnefaldende. 7,7 procent af de unge i regionen benyttede i 2022 et antidepressivt præparat dagligt. I Region Syddanmark, som er den region med det laveste forbrug blandt unge, er samme tal på knapt 5,5 procent – hvilket stadig syner om et stort forbrug af antidepressiva blandt danske unge genrelt. Det er især unge kvinder, der anvender antidepressive lægemidler. I 2022 benyttede 18.217 kvinder pillerne sammenlignet med blot 8.502 mænd. 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer