Ny data om arbejdsulykker i Aarhus Kommune viser tydeligt, at smitterisiko for Covid-19 har fået antal anmeldte arbejdsulykker til at stige i 2022. Især pædagoger, SFO-medarbejdere og lærere var hårdt ramt.
Af Jacob Lomholt, Frederik Milbæk og Elisa Norgaard Mortensen
Nye tal fra Aarhus Kommune, der viser antallet af anmeldte arbejdsulykker i kommunen, viser, at der i 2022 næsten skete en fordobling i antal anmeldte ulykker blandt kommunens ansatte. Hele 3155 mennesker har været anmeldt en arbejdsulykke i 2022. En arbejdsulykke defineres som en fysisk eller psykisk skade, som sker efter en pludselig hændelse eller påvirkning.
I de nye tal kan det ses, at det især er faggrupperne, pædagoger, SFO-medarbejdere og lærere, der i 2022 oplevede arbejdsulykker. Medarbejdere, der har været ansat i under et år er den gruppe, som har været mest ramt af arbejdsulykker.
Eva Borchorst Mejnertz, som er formand for social- og beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune mener, at en del af problemet er, at der er store rekrutteringsproblemer for blandt andet pædagoger, hvilket kan føre til, at man ansætter ufaglært personale eller må løbe ekstra stærkt for at klare opgaverne. Det kan være en forklaring på, hvorfor ansatte med lav anciennitet oplever arbejdsulykker i højere grad:
“Vi har svært ved at rekruttere det uddannede personale, vi har brug for i vores daginstitutioner og vores skoler, og dels kan der være situationer derude, hvor man simpelthen ikke har nok medarbejdere, men måske har man heller ikke nok uddannede medarbejdere, og de får sværere ved at løse opgaven,” siger Eva Borchorst Mejnertz og fortsætter:
“Det er en kæmpestor opgave at arbejde med små børn, og vi ved det har stor betydning, om man er uddannet eller ej. Så hvis man kommer ind det første år og oplever en situation, som du har svært ved at overskue og håndtere, så vil du være mere sårbar.”
Når man dykker ned i tallene, bliver det klart, at denne stigning i arbejdsulykker blandt pædagoger og SFO-medarbejdere især skyldes kategorien “udsat for smitterisiko”. Det blev nemlig i 2022 muligt at indberette smitterisiko for Covid-19 som arbejdsulykke. Der har ikke været en markant stigning i andre typer arbejdsulykker for faggruppen.
Det kan dog være rigtig svært at få erstatning for arbejdsulykker vedrørende covid-19, fordi symptomerne er mindre håndgribelige end ved andre arbejdsulykker som for eksempel fald eller fysisk vold. Det forklarer Helle Gori, der er arbejdsskadespecialist ved fagforeningen Krifa.
“Det er meget svært i øjeblikket at finde ud af, hvilke gener skyldes egentlig covid-19, og kan der være andet, der var opstået alligevel. Forstået på den måde at livet er farligt at leve, vi risikerer at blive syge når som helst af hvad som helst,” siger hun.
Når man bliver udsat for en arbejdsulykke, oplever mange stor usikkerhed og frustrationer. Især skal man være opmærksom på det økonomiske aspekt, da det kan blive rigtig dyrt at være udsat for en arbejdsskade.
“Det, der fylder allermest, er usikkerheden. Hvad sker der, får jeg det bedre, bliver jeg opsagt, hvad sker der med min økonomi. Det er alle de ting, der fylder, og man kan ikke få svar på dem,” forklarer Helle Gori og fortsætter:
“Det er frustrationer over, at man troede, at vi havde et komplet sikkerhedsnet i Danmark, men det har vi jo ikke. Mange vil være sygemeldt på sygedagpenge, og har måske ikke ret til fuldt løn. Det kommer bag på mange, at det faktisk koster rigtig meget at komme til skade.“