Af Signe Charlotte Nielsen, Julie Stendahl Ottesen og Mads Molina
Sikkerhed om opholdstilladelse har givet ukrainske flygtninge ro og tryghed
Der er nu godt nyt til de cirka 40.000 ukrainske flygtninge, der gennem den særlov, som et bredt flertal i folketinget vedtog i marts 2022, har fået opholdstilladelse i Danmark. Nu behøver de nemlig ikke søge om forlængelse af opholdstilladelsen – og det skaber ro og bedre integration ude i kommunerne.
Af Mads Molina
“Udlændingestyrelsen vil af egen drift se på, om meddelte opholdstilladelser efter særloven kan forlænges.”
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Normalt skal personer, der har opholdstilladelse i Danmark selv ansøge om at få forlænget deres opholdstilladelse.
Men Udlændingestyrelsen vil nu ‘af egen drift’ se på, om de ukrainere, der har fået opholdstilladelse gennem særloven, kan få forlænget deres opholdstilladelser helt frem til 17. marts 2025.
Forlængelsen har givet de mange ukrainske flygtninge ro. Det mærker de i Viborg Kommune, hvor de ukrainske flygtninge fylder meget. Faktisk er Viborg den kommune, hvor ukrainerne fylder forholdsmæssigt mest.
Seneste tal fortæller, at der i Viborg Kommune nu bor 1.141 ukrainske flygtninge, hvilket svarer til ca. 1,2 ukrainske flygtning per 100 viborgenser – i sammenlignelige byer som Randers, Silkeborg, Horsens og Kolding ligger dette tal kun på 0,6 ukrainsk flygtning pr. 100 indbygger.
Udskudt udløbsdato
Og for de 1.141 viborgensiske ukrainere giver forlængelsen nu ro, forklarer Peter Ladegaard Winandy, der er leder af afdelingen ‘Job og Kultur’ i Viborg Kommune:
“Det giver helt klart noget ro. I det øjeblik, man er flygtet fra et land, sidder man i en udsat position. Man har en opholdstilladelse til en given dato, og når man nærmer sig denne dato, så tænker man jo på, hvad der så skal ske,” siger Peter.
Den usikkerhed, der langsomt voksede blandt de ukrainske flygtninge, jo tættere de kom datoen d. 14. marts 2024, hvor deres opholdstilladelse ville udløbe, mærkede de også i Viborg Kommune.
“Da ‘udløbsdatoen’ nærmede sig, skabte det stress og usikkerhed. For de mange ukrainske flygtninge tænkte jo: ‘Kan det nu betale sig at lære dansk, for jeg skal måske ud lige om lidt?’,” siger Peter, og fortsætter: “Men det var svært for os at give en garanti, når vi sidder her i en kommune og ikke har indflydelse på det landspolitiske.”
Presset er væk
Også blandt de frivillige kræfter hos Røde Kors Viborg mærkede de denne voksende usikkerhed:
“I august kunne jeg godt mærke, at usikkerheden begyndte at fylde. Deres usikkerhed blev egentlig strukket lige til det sidste, og psykisk har de jo været presset på alle måder – både ift. deres hjemland og deres situation her. Men forlængelsen giver dem nu en umiddelbar, psykisk ro. Usikkerheden og uroen har lagt sig.”
Det fortæller aktivitetsleder for Røde Kors Viborg, Mette Selchau. Hun fortæller derudover, at dét, at ukrainerne ikke selv skal søge om at få forlænget deres opholdstilladelse, også tager en del af presset væk.
Allerede her cirka halvandet år efter krigens udbrud, ser både Peter og Mette flere succeshistorier blandt de cirka 1141 ukrainske flygtninge. Viborg har som by været gearet til, at åbne deres arme, og Peter forklarer også, at de cirka 700 ukrainere, der i forvejen boede i byen, også har været en stor hjælp.
Integreret
Hele systemet har også været gearet til de mange flygtninge. Særloven har givet dem et opholdsgrundlag, som har fjernet den individuelle sagsbehandling. Blandt andet dét har gjort, at ansøgningstallet og tallet for de afsluttede sager har fulgtes ad – sagsbehandlingstiden har været lav.
At systemet letter på det administrative arbejde med opholdstilladelser og asylbehandling, hjælper også på integrationen:
“Det hjælper også på integrationen, at usikkerheden er fjernet. At de mange ukrainere nu faktisk føler, de kan forpligte sig til det danske samfund,” siger Peter.
Og Viborg er da også klar til at tage flere ukrainske flygtninge – klar både på kommunekontorerne og blandt de frivllige:
“Jeg tænker godt, at vi stadig kan tage flere ukrainske flygtninge. Af de jobparate er det allerede nu over 80 procent, der er kommet ud i arbejde – enkelte er endda rejst tilbage til Ukraine. Så det kan vi godt,” siger Peter.
“Det kan vi helt sikkert – særligt fordi byen og kommunen løfter i flok,” siger Mette.
SÅDAN HAR VI GJORT: Vi har hentet tal fra udlændingemyndighedernes elektroniske sagsbehandlingssystem. Her har vi fundet tal, der konkret kobles til den ukrainske særlov, herunder informationer om, hvilke kommuner, de er visiteret til. Herefter har vi hentet seneste folketal fordelt på kommunerne og sammenkoblet disse to datasæt, sådan at vi kunne finde ukrainere pr. 100 indbyggere pr. kommune. Tal for ansøgninger og afgjorte sager under den ukrainske særlov fandt vi også gennem udlændingemyndighederne, og disse blev sat simpelt op i en line-chart på Flourish.
Fotos: JumpStory
Hul i ukrainsk særlov giver mistrivsel for børn og unge ukrainere
Folketinget lavede i 2022 den ukrainske særlov for at tage varmt imod de ukrainske flygtninge. Men forskning viser, at selv samme lov er med til at give mistrivsel for unge ukrainere.
Af Julie Stendahl Ottesen
”Der er selvfølgelig nuancer, men det er entydigt, at de ukrainske børn og unges trivsel falder. Og det har noget at gøre med den midlertidighed, som er indbygget i særloven”.
Sådan siger Stinne Østergaard Poulsen, som forsker i asyl og integration på VIA University College.
I oktober 2023 blev særloven forlænget til marts 2025, hvilket ikke kun er gode nyheder for ukrainske børn og unge. Børn og unge, der fylder meget i statistikken for de ukrainske flygtninge.
Hver tredje ukrainske flygtninge, der har fået opholdstilladelse gennem særloven, er under 18 år i følge tal fra Udlændingestyrelsen.
Stinne Østergaard Poulsen er lige nu i gang med et stort forskningsprojekt om ukrainske flygtninge, og hun peger på lovens midlertidighed som et stort problem.
Forskellige flygtninge, forskellige rettigheder
Når man er en ’almindelig’ flygtning og søger asyl på §9 i loven, så har man ikke særlig mange rettigheder. Man skal vente på sin sag i asylcenteret, man må ikke arbejde eller gå i dansk folkeskole. Man kan vente i år, før man ved, om man må blive i Danmark.
Men al den ventetid tæller faktisk. Efter 9 år kan en flygtning søge om opholdstilladelse i Danmark, fordi de har opholdt sig i Danmark i så lang tid.
Det kan en ukrainsk flygtning ikke.
I særloven for ukrainere er det skrevet ind, at de kun må opholde sig i Danmark så længe, som loven tillader det. Det er lige nu til marts 2025.
Hvis ukrainere en dag vil søge permanent opholdstilladelse i Danmark, vil de år, hvor de er i Danmark på grund af særloven, ikke tælle med.
Så skal de starte forfra.
Kan jeg tage i gymnasiet, hvis jeg kun må være her til 2025?
Børne- og Undervisningsministeriets kan fortælle at 85 % af ukrainske flygtninge i alderen 6 – 16 år er indskrevet i en grundskole i Danmark i februar 2023. De kunne ikke nå at fortælle om de 17 – 20 – årige inden for tidsrammen af denne artikel.
Men selvom mange af ukrainerne er indskrevet på en skole, ser man, ifølge Stinne Østergaard Poulsens forskning, et stort skolefravær hos de ukrainske børn.
”Børn og unge ukrainere har meget, meget svært ved at finde motivation for at gå i skole og generelt integrere sig i Danmark på grund af midlertidigheden”.
Stinne Østergaard Poulsen understreger, at der i særloven er store fordele i vejen til opholdstilladelse for en ukrainer i forhold til andre flygtninge.
“Men jeg tror også, at de fordele, de har fået, i høj grad har været symbolske. At der er blevet taget meget tydeligt imod dem for eksempel,” forklarer forskeren.
Det kan være svært at vælge en retning i gymnasiet, når man ikke ved, om man er i Danmark eller Ukraine eller et tredje land næste år, påpeger Stinne Østergaard Poulsen.
SÅDAN HAR VI GJORT: Vi har hentet tal fra udlændingemyndighedernes elektroniske sagsbehandlingssystem for afsluttede sager om opholdstilladelse efter særloven for ukrainere. Derefter har vi divideret mængde børn med de voksne og lavet et cirkeldiagram over forskellen.
Fotos: JumpStory
Explainer
Hvordan adskiller en ukrainers vej til opholdstilladelse sig fra en syrers? Få svaret og følg vejen fra flugt til ophold i denne explainer.
Af Signe Charlotte