Årets sidste måneder er højsæson for indbrud, så det kan være en god idé at gennemgå din bolig, så du ikke kommer hjem til en ubehagelig overraskelse. Det behøver hverken være dyrt eller besværligt for dig at gøre livet surt for indbrudstyven
Af Cecilie Grønning Krieger og Juliane Nielsen
Når det er mørkt udenfor og vinden blæser, tager vi tæppet godt op under hagen og varmer os på en kop te. Samtidig trækker indbrudstyvene i arbejdstøjet og gør sig klar til højsæsonen for indbrud. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i fjerde kvartal sker langt flere indbrud, end der gør i de andre kvartaler. Faktisk sker der ifølge Videncenter Bolius allerflest indbrud lige omkring juletid, og det er ikke den julegave, de fleste har ønsket sig.
Søren Kjeldmand fra Stop Indbrud peger på særligt fem ting, du kan gøre for at mindske risikoen for indbrud i din bolig, uden det koster en formue. Stop Indbrud er en politisk brancheorganisation for forsikringsselskaber med fokus på at hjælpe borgerne med at forhindre indbrud.
Se din bolig gennem tyvens øjne
Gå gennem din bolig og udforsk den, som hvis du selv var tyven. Hvor ville det være nemmest at bryde ind? Har du en terrassedør, som vender væk fra vejen, hvor det vil være nemt for en tyv at arbejde i fred? Hvis du kan finde de svage punkter i dit hus, kan en tyv helt sikkert også finde dem. Investér i en sensorstyret pære til de udvendige lamper, så tyven ikke kan gemme sig, og så du kan se, om der er nogen, der sniger sig rundt derude.
Børnesikring af vinduer
Ved to tredjedele af alle indbrud kommer tyven ind af vinduet, viser tal fra Bo Trygt. En populær måde at bryde vinduet op, er at underbore vinduerne, fortæller Søren Kjeldmand fra Stop Indbrud. Det vil sige, at tyven borer et hul under håndtaget, så det nemt kan vippes op. Derfor kan det være en gode idé, at man tilføjer en ekstra sikring til sine vinduer. Det kan være noget så enkelt og billigt som en børnesikring, som gør, at man skal bruge to hænder til at åbne vinduet. Det betyder mere besvær for tyven, som også risikerer at larme mere, når de forsøger at bryde ind.
Sig hej til din nabo
Ifølge en rapport fra Bo Trygt, som er en indsats mod indbrud skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania, har to ud af tre tyve angivet, at de er blevet stoppet i et indbrud af en nabo. Det kan derfor være en god idé at aftale med dine naboer, at I holder øje med hinandens huse, når I er væk hjemmefra. I kan også aftale, at I altid hilser på hinanden i nabolaget, så I også vil hilse på en mulig indbrudstyv. Tyvene bryder sig ikke om at blive hilst på, fordi de så ved, at nogen har set dem, fortæller Søren Kjeldmand fra Stop Indbrud. Og du kan blive en del af Nabohjælp, som, ifølge Bo Trygs rapport, forebygger op mod hvert fjerde indbrud.
Gem din Rembrandt væk
Hvis du har nogle dyre malerier, spritnye højtalere, sjældne vaser eller andre værdigenstande, som nemt kan ses fra vinduet, kan det være en idé at gemme dem lidt væk, når du tager på juleferie. Der er nemlig større risiko for, at indbrudstyven vælger dit hus, hvis de kan se, at de kan score kassen, allerede inden de kommer ind.
Vær ekstra opmærksom ved tidligere indbrud
Slutteligt skal man være særligt opmærksom, hvis du allerede én gang har haft indbrud i din bolig. Der er nemlig 5,5 gange større risiko for, at det så vil ske igen, viser tal fra Bo Trygs rapport. Risikoen kan ifølge Søren Kjeldmand også være større, hvis der har været indbrud ved din nabo. Det kan derfor være en god idé at investere i nogle ekstra sikringer, hvis tyven allerede er kommet ind én gang. Det kunne for eksempel være en kodelås til døren.
Den gode nyhed er, at indbruddene bliver færre og færre, og tallene har været faldende de sidste ti år. Men selvom der kommer færre indbrud, er det stadig en god idé at sikre sin bolig som dansker. Danmark er nemlig stadig det EU-land, hvor der sker allerflest indbrud.