Kæmpe værdistigning i dansk fodbold: Superligaens spillere er blevet dobbelt så meget værd på 10 år

Den bedste danske herrerække i fodbold, Superligaen, er populær som aldrig, og det er spillerne også. Ifølge fodbolddatabasen Transfermarkt er trupperne i ligaen fordoblet i værdi over 10 år omregnet til faste priser.

Af Jens August Lindstrøm Schaldemose og Frederik Olling Milbæk

Den 11. august 2013 tog FC Nordsjælland imod FC København i en kamp i Superligaen, som endte 2-2. De spillere, som løb på banen til start, havde dengang en estimeret værdi på 195 millioner kroner korrigeret til faste priser.

Det kan umiddelbart lyde af meget, hvilket det også var, hvis man dengang kiggede på de øvrige hold i den bedste danske fodboldrække. Tallet blegner dog en smule, hvis man spoler frem til 2023.

For præcis 10 år og 36 dage senere tog FC Nordsjælland endnu en gang imod FC København i Superligaen. Kampen endte også 2-2, men forskellen på kampen fra 2013 og kampen, som blev spillet tidligere på måneden, er, at de 22 spillere, der startede på banen i 2023, havde en samlet estimeret værdi på 477 millioner kroner. 

Det er stigning på hele 147% fra kampen, der blev spillet i 2013/14-sæsonen. Det viser tal fra den tyske fodbolddatabase Transfermarkt.

Eksplosion i værdi

Den vilde stigning i værdier gør sig også gældende på tværs af alle klubber i landets bedste række.

Tager man igen et blik tilbage på 2013, så viser Transfermarkt nemlig, at Superligaens spillere dengang havde en samlet værdi på tværs af samtlige klubber på 945 millioner kroner i faste priser.

I september 2023 er det tal steget til lige over 2 milliarder kroner.

Nedenfor kan du følge den samlede trupværdi i Superligaen de seneste 10 år i faste priser:

Transfermarkt og deres estimerede værdier
Transfermarkt er en populær fodbolddatabase, der indeholder omfattende information om fodboldspillere, klubber og ligaer.

Databasen værdisætter fodboldspillere ved at bruge en række statistikker kombineret med menneskelige vurderinger.

Klubberne udvider

Gisle Thorsen er redaktør på fodboldmediet Mediano, og han har gennem sit arbejde som journalist beskæftiget sig med dansk fodbold i over 20 år og han er ikke overrasket over den store stigning.

“De seneste ti år har der været en kæmpe professionalisering og vækst inden for dansk fodbold. Der er langt flere klubber, som har en sund økonomi. Pengeproblemerne er rykket ned i de dårligere rækker”, siger Gisle Thorsen. 

En af de største indikatorer på at økonomien trives i den danske liga er naturligvis store spillersalg og køb. Klubberne har dog også oprustet markant uden for banen.

“Da jeg startede med at dække fodbold, så havde klubben en træner, assistenttræner og en holdleder. Nu bruges der mange millioner kroner på talentarbejde og stab. Alt sammen fordi der er kommet så mange penge i fodbold, som er en branche i vækst,” siger Gisle Thorsen. 

Gode forretningsforhold i Superligaen

Kigger man på vores skandinaviske naboer, som Superligaen ofte er blevet sammenlignet med, så viser den estimerede værdi for Norge og Sveriges bedste herrerækker, at Superligaen er langt foran.

Allsvenskan, den bedste række i Sverige, har i 2023 en estimeret samlet trupværdi på 1,7 milliarder danske kroner. Samtidig har Eliteserien, den bedste række i Norge, en samlet værdi på lige knap 1,6 milliarder danske kroner. Hertil er det også værd at have med, at begge ligaer har 16 hold, mens Superligaen har 12 hold.

Dog mener Gisle Thorsen, at det kræver lidt flere nuancer for at kunne sammenligne ligaerne.

“I Sverige er de professionelle klubber jo stadig foreninger. De bruger 50+1-reglen, hvor fansene som minimum ejer 51% af klubben. Reglen sætter en naturlig begrænsning for investorerne, som så kan finde på at kigge mod Danmark i stedet, for her er det rent faktisk muligt at overtage et ejerskab i en klub,” siger Gisle Thorsen.

Danmark har dog ikke altid været foran vores naboer. Kigger man lidt længere tilbage end 2013, ja faktisk helt tilbage til Danish Dynamite i 80’erne, så var sagen nemlig lidt en anden. 

“Historisk set var vi efter Sverige. I hvert fald i 80´erne, hvor de havde storhold som IFK Göteborg. Siden da har Danmark så taget kæmpe skridt. Særligt de seneste ti år,” Siger Gisle Thorsen

Om udviklingen fortsætter, som den har gjort de seneste 10 år, ved Gisle Thorsen ikke. Men han er i hvert fald fortrøstningsfuld på vegne af ligaen. 

“Jeg synes, det er interessant, at vi er så langt foran Norge og Sverige, som er større lande. De har haft svært ved at løfte det samlede produkt. Der er mange klubber i Danmark, der har en sund forretning, så jeg tror, fremtiden ser fornuftig ud,“ afslutter Gisle Thorsen.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer