Flere svin eksporteres, mens antallet af slagtninger på danske slagterier daler

For første gang nogensinde er der eksporteret flere svin, end der er slagtet hjemme i Danmark. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Anders Agerbo Hansen er en af de landmænd, som har valgt at eksportere sine svin frem for at sende dem til danske slagterier. 

Af Katrine Rahbek og Signe Charlotte Nielsen 

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i det seneste kvartal er eksporteret flere svin, end der er slagtet i Danmark. Det er aldrig set før.

Sammenlignet med sidste års kvartal er antallet af slagtninger faldet med 22,3 pct., mens antallet af eksporterede svin er steget med 5,8 pct.

Den røde kurve er slagtninger af svin i alt, og den blå kurve er eksport af levende svin i alt. Ude til højre af grafen krydser kurverne hinanden, hvilket viser, at der flere grise, som eksporteres, end der slagtes i Danmark. Det er første gang nogensinde. Kilde: Danmarks Statistik. 

Sådan gjorde vi: 
Ved hjælp af tal fra Danmarks Statistik har vi regnet os frem til ovenstående resultater. 
Grafen er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik. 

For dyrt at slagte i Danmark 

Hos Landbruget Agerbo Agro eksporterer de deres grise til Tyskland og Polen.

“Der er væsentligt bedre økonomi i eksport frem for at slagte herhjemme i Danmark,” fortæller Anders Agerbo Hansen, eksportansvarlig hos Landbruget Agerbo Agro.

Landbruget Agerbo Agro har den seneste tid skruet op for mængden af grise til eksport, da for mange penge gik tabt ved at levere grisene til Danish Crown. 

“I øjeblikket eksporterer vi 100 pct. af vores produktion. Normalt eksporterer vi kun det halve,” fortæller Anders Agerbo Hansen. 

Ifølge Anders Agerbo Hansen så han hellere, at de støttede danske slagterier, men det giver i øjeblikket ikke mening rent økonomisk. 

”Hvis prisen hos de danske slagterier var på konkurrenceniveau med eksportmarkedet, så lavede vi handlen i Danmark. Men lige nu er det mange penge pr. gris, man går glip af, hvis man ikke sælger til dem, der vil betale for det,” siger Anders Agerbo Hansen.

Koster arbejdspladser

Som konsekvens af faldet i antal slagtninger lukkede Danish Crown i juni 2023 slagteriet i Sæby. 

Antallet af svin til slagtning er på ugebasis faldet med over 10 pct. det seneste år. Derfor så Danish Crown sig nødsaget til at lukke et af koncernens seks griseslagterier i Danmark. Dermed stod 800 mennesker til at miste deres job.

“Det er trist, at vi skal sige farvel til så mange dygtige og loyale medarbejdere, men en så kraftig nedgang i antallet af slagtninger tvinger os til at reagere,” fortæller Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

Dog har en del af medarbejderne fra Sæby tiltrådt jobs på slagterierne i Ringsted, Horsens og Blans ved Sønderborg i juli måned.

”Vi arbejder på at vende udviklingen, og sikre beskæftigelsen for medarbejderne på de fem øvrige slagterier i Danmark. Vi skal hos Danish Crown evne at løfte vores afregning for andelsejernes leverancer af grise, så den både matcher niveauet i Tyskland og sikre, at landmanden tjener penge på at fede grisene op til slagtning,” fortæller Jens Hansen.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer