Nøgletal fra Jobindsats viser, at andelen af unge førtidspensionister har set en markant stigning de seneste år. Siden 2017 er der sket en stigning på næsten 63%, og det sker stik imod regeringens egne ambitioner.
Af Thea Bryld og Nikolaj Sanderhoff
“De nasser, og de snylter på systemet. Sådan lyder fordommene, og jeg vil ikke være en af dem, der nasser og løber med alle andres skattepenge. Jeg vil rigtig gerne arbejde.”
Sådan løb tankerne afsted med 30-årige Maya Borch Gregersen, da hun tilbage i 2018 måtte indse, at arbejdsmarkedet ikke egnede sig til hende. Maya lider af skizofreni. En sygdom, som forhindrer hende i at kunne arbejde. Hun var dog igennem et ressourceforløb, inden hun blev tilkendt førtidspension.
Netop dette ressourceforløb er et led i reformen af førtidspension og fleksjob, som den daværende S-R-SF-regering vedtog ved et bredt forlig i 2012. Formålet med reformen er blandt andet, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skal have førtidspension. I stedet skal ressourceforløbene på sigt hjælpe de unge i arbejde eller uddannelse.
Alligevel står vi nu med markant stigning. Andelen af unge, der bliver tilkendt førtidspension tre måneder efter endt ressourceforløb, er siden 2017 mere end fordoblet. Det viser tal fra Jobindsats.
“Der er jo meget, der tyder på, at ressourceforløbene ikke har virket“
Lektor og ph.d. Finn Amby forsker i handicap og beskæftigelse. Han påpeger, at stigningen i antallet af unge førtidspensionister kan skyldes en pukkel af mislykkedes ressourceforløb.
“Der er jo meget, der tyder på, at ressourceforløbene ikke har virket. Der er jo nogle af de her ressourceforløb, som måske har strakt sig over lang tid, men så viser det sig til sidst, at nogle af de unge ikke har de nødvendige ressourcer, og så ender de alligevel på førtidspension.”
Samme tendens genkender handicaphjælper og debattør med en cand. Mag. i filosofi Dennis Larsen, der i mange år har beskæftiget sig indenfor området. Selvom han i første omgang støttede ressourceforløbene, peger han nu på et stort efterslæb af unge førtidspensionister.
”Jeg kan se nu, at det er ved at gå galt igen, for sådan som det er indrettet nu, vil en stor de af de mennesker, som tager del i et ressourceforløb alligevel blive førtidspensioneret. Vi har et vis antal år til at få testet folk i ressourceforløb, og nu kan man simpelthen ikke trække den længere.”
Det er en kamp at fungere
“Prøv at søg nu, for du fungerer ikke med det arbejde,” sådan lød ordene fra Maya Borch Gregersens kontaktperson, da hun for fem år siden blev rådet til at søge om førtidspension. På daværende tidspunkt stod hun midt i et ressourceforløb.
“Jeg var oppe på 7,5 timer om ugen, men jeg kunne ikke noget ved siden af. Der kunne jeg ikke ses med nogle veninder, jeg kunne ikke tage til fødselsdage. Jeg kunne ingen ting. Jeg lå nærmest i min seng, al den tid jeg var i praktik.”
Det var for Maya ikke et holdbart liv at leve, så derfor måtte hun opgive forløbet. Et forløb, der for hende, havde været for presset.
“Man skal kæmpe sig igennem et forløb i kommunen, og så er min holdning altså, at hvis man ikke er syg i forvejen, så bliver man det, når man starter et forløb. Man bliver simpelthen presset så meget i det system,” siger Maya Borch Gregersen.
Partier har konstateret problemet
Beskæftigelsesordfører Jens Joel (S) har også konstateret den store stigning, men peger på en anden mulig årsag, som kan ligge til grund for den markante stigning.
De tal, som jeg har set, tyder på, at der er en del, som bliver tilkendt førtidspension på baggrund af psykisk sygdom. Der er særligt mange af de unge, der bliver ramt af det, og derfor er det nærliggende at tro, at mange af dem også får førtidspension tidligt.”
Ifølge Jens Joel har partierne imellem sagt til hinanden, at der skal kigges på, hvad stigningen skyldes, og hvor stort problemet er. Endvidere fortæller han, at man lige nu arbejder med at teste forskellige løsninger, heriblandt en forsøgsperiode som er på første år.
“Det er en forsøgsperiode, hvor man kan arbejde og deltage mere, uden at man skal være bange for at miste sin førtidspension.”