65 procent af den elektronik, der bliver produceret og solgt på det danske marked, skal samles ind igen ifølge EU-lov. Der sælges mere elektronik end nogensinde, men producenternes indsamling af de aflagte produkter følger ikke udviklingen. Det har konsekvenser for både miljø og sociale forhold.
Af Alberte Silberbrandt og Sara Oline Martini Jørgensen
Hvad gør du, når dit køleskab stopper med at virke? Du er nødt til at købe et nyt. Men hvad sker der med det gamle? Ifølge EU-direktiv om affaldshåndtering fra 2019 skal producenten af køleskabet sørge for, at det bliver indhentet og håndteret under ordentlige forhold. Det skal repareres eller skilles ad, så det kan genbruges og ikke ender som giftigt affald. Men virkeligheden ser anderledes ud. Store dele af den elektronik, der produceres og sælges, ender ikke tilbage hos producenten, som det skal. Det ligger ikke og flyder i gaden, og der er grænser for, hvad vi som forbrugere har liggende i skufferne derhjemme. Så hvor ender den defekte elektronik?
Elektronikken skal tilbage, hvor den kom fra
Ifølge EU-lovgivningen skal 65 procent af det markedsførte elektronik indsamles af producenterne igen. EU-lovgivningen skal sikre, at de elektroniske produkter bliver bearbejdet og behandlet under kontrollerede forhold for at genanvende produkternes ressourcer. Dermed mindsker man skaden på miljøet og risici for de udsatte befolkningsgrupper i udviklingslande, der under farlige forhold udvinder de værdifulde råstoffer fra produkterne. De danske elektronikproducenter lever ikke op til EU-kravene, og faktisk er andelen af indsamlet elektronik faldende.
Markedsførte varer dækker over varer, der er fremstillet eller importeret og solgt i Danmark. |
Organisationen Dansk Producentansvar indsamler data for, hvor meget elektronik, der markedsføres og sammenligner det med, hvor meget der indsamles igen.
Kilde: Producentansvar.dk
Dataen viser, at den totale mængde markedsførte elektronik i Danmark – den elektronik, der er produceret og solgt – er steget markant de seneste ti år. Samtidigt er mængden af indsamlet elektronik stort set uændret. I 2020 var indsamlingsprocenten på 42 procent af den totale markedsførte mængde. I 2021 på 38 procent og i 2022 på 31 procent. Det vil sige, at indsamlingsprocenten er faldet med 18 procent fra 2021 til 2022.
Ideelt set skulle de to kurver på grafen ovenfor gerne komme så tæt på hinanden som muligt. De danske elektronikproducenter er langt fra målet på de 65 procent, der skal indsamles.
Producenterne har ansvaret
Elektroniske og elektriske produkter indholder dyrebare råstoffer, som kan sælges videre til andre producenter og genanvendes til nye produkter. Men det er ikke kun producenterne, der har en interesse i at udvinde de værdifulde ressourcer. Derfor ender uindsamlet elektronik under ukontrollerede forhold i udviklingslande i stedet for at blive genbrugt herhjemme.
Susan Christensen, der arbejder som informationskoordinator hos Dansk Producentansvar, forklarer, at det er vigtigt, at disse produkter håndteres rigtigt:
“Disse produkters materialestrømme indeholder både farlig og værdifuld materiel – altså råstoffer,” fortæller Susan Christensen og uddyber:
“Som forbruger skal du altid, kunne komme af med dine produkter gratis – producenten har pligt til at tage det tilbage. Det sker bare ikke altid, og derfor har vi ikke overblik over, hvor resten bliver af”.
Ifølge EU-lovgivningen er producenter af elektronik forpligtet til at: – lade sig registrere hos den nationale myndighed – aflevere rapport om mængden af solgt elektrisk og elektronisk udstyr – organisere og finansiere indsamling, behandling, genanvendelse og genbrug af produkterne – tilbyde en tilbagetagelsesordning, hvor kunder gratis kan returnere produkterne Kilde: europa.eu |
“Vi ser forfærdelige billeder fra Ghana af børn, der forsøger at brænde plastik af produkterne for at få fat i metallen,” fortæller Susan Christensen, som eksempel på hvad der sker, når elektronikken ender i de forkerte hænder.
Ifølge en rapport om cirkulær bearbejdning af elektronisk affald udarbejdet af FN i 2019, bliver 50 millioner tons elektronisk affald hvert år smidt væk. Mængden af elektronisk affald vil ifølge rapporten være fordoblet allerede i 2050.
“Derfor er det vigtigt, at vi håndterer elektronikken i vores del af verden under kontrollerede forhold, før det bliver til affald andre steder med uønskede konsekvenser,” siger Susan Christensen.