JM4-F23-Data-Ugeprojekt-Gruppe 6-Anders, Anna Sofie, Signe. Emne: Forbrugsmønstre

Studerende låner for markant mindre beløb

I 2022 lånte SU-modtagere for halvt så mange penge som året forinden. Ekspert tror, det kan have noget at gøre med den måde, danske SU-modtagere har ændret deres forbrugsadfærd på.

Af Signe Engebjerg, Anders Fly og Anna Sofie Laue

Priserne stiger, og det er blevet dyrere for alle at være dansker.  

Det rammer særligt de studerende på SU, hvis indtægt alene består af en SU på 6.331 kroner før skat.

Derfor ville man måske forvente, at andelen af studerende, der tager et SU-lån, skulle være steget. Men nye tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen afslører, at både andelen af låntagere og størrelsen på lånte beløb er faldet i 2022.

Fra 2021 til 2022 er der knap 11 procent færre, der har taget et SU-lån, svarende til 11.800 færre SU-låntagere. Antallet af låntagere har været faldende de seneste seks år men var det altså også i sidste år.

Endnu mere signifikant er det, at der i 2022 kun blev lånt for 2,6 milliarder kroner, hvilket svarer til 26.300 kroner per låntager. Året forinden var det tal på 46.090 kroner per låntager. Det svarer til et fald på 42 procent i størrelsen af SU-lån siden sidste år.

“Udviklingen kan skyldes, at flere tager studiejobs og tjener pengene et andet sted. Vi ser også, at danske forbrugere er blevet mere bevidste om deres økonomi og sine prioriteringer. Det gælder især de studerende, som ofte har små budgetter. Det kan hænge sammen med, at de studerende har gjort mere for at skære ned i budgettet, hvor de kan,” siger Ida Moesby.

Få penge på lommen 

En analyse lavet af interesseorganisationen Finans Danmark viste tidligere på måneden, at 30 procent af unge mellem 18 og 30 år har problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Det er et tal, der ifølge Finans Danmarks årsrapporter er tredoblet på blot et år. For mange unge betyder det ringere trivsel, manglende søvn og færre sociale arrangementer. 

Nyuddannet fysioterapeut Umut Kesen var en af de studerende, der sidste år tog et SU-lån. I dag har han en samlet gæld på omkring 40.000 kroner.  

“Jeg startede med at tage SU-lån for at få noget mere økonomisk råderum. Det var jeg nødt til for at kunne betale min husleje og mit forbrug,” siger han og tilføjer, at han særligt har lånt meget det sidste halve år, så han kunne fokusere mere på studiet.

“Havde jeg ikke kunnet tage et SU-lån, havde jeg nok været nødt til at arbejde mere ved siden af studiet,” siger han.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer