Samhandel med Ukraine tæt på rekordniveau på trods af krigen
Danmarks import fra Ukraine lå i 2022 på det næsthøjeste niveau nogensinde. Samtidig eksporterede vi for det tredjehøjeste niveau nogensinde til det krigshærgede land.
Af Tobias Christensen
Danmark eksporterede i 2022 for 2,2 milliarder kr. til Ukraine, hvilket er på samme niveau som i 2013 og kun overgået af 2021 og 2019. Samtidig importerede vi ukrainske varer for 1,7 milliarder kr. Det beløb overgås kun marginalt af 2019, hvor Danmark importerede for otte millioner kr. mere.
Det er især tekstilgarn, -stoffer og -varer samt møbler, som bliver importeret til Danmark fra Ukraine. Disse to varegrupper stod således for henholdsvis 268 millioner kr. og 239 millioner kr. af importen.
På eksportsiden er det ligeledes tekstilgarn, -stoffer og varer, som udgør den største andel med en værdi på 254 millioner kr. Medicin udgjorde den næststørste andel af eksporten fra Danmark til Ukraine med en værdi på 248 millioner kr.
Frihandel og åbne fabrikker
En af de mulige årsager til, at samhandlen mellem Danmark og Ukraine ikke er synderligt påvirket af krigen, skal findes i et samspil mellem handels- og pengepolitik.
”En potentiel forklaring er indførelsen af toldfri handel mellem Ukraine og EU. Den markante devaluering af den ukrainske valuta, som blev devalueret med 34,1 procent i 2022, kan også have gjort ukrainske varer billigere for danske virksomheder,” siger Vasyl Namoniuk, som er lektor i finans på Taras Shevchenko National University i Kyiv.
Vasyl Namoniuk fortæller videre, at de varer, som fylder mest i Danmarks import fra Ukraine, hovedsageligt bliver produceret i det vestlige og centrale Ukraine. De har derfor ikke været berørt af krigen i nogen særlig grad.
”Desuden blev omkring 800 virksomheder fra det østlige og sydlige Ukraine flyttet til sikre regioner og genoptog produktionen i anden halvdel af 2022,” siger Vasyl Namoniuk.
Derfor fylder tekstil mest på både import- og eksportsiden Årsagen til at tekstiler både er den mest eksporterede varegruppe til Ukraine og mest importerede skal findes i, at flere danske tekstilvirksomheder får produceret deres produkter i Ukraine. Det betyder, at danske tekstilvirksomheder importerer metervarer, som eksporteres til Ukraine, hvor de bearbejdes. Herefter kan de færdigsyede eller -strikkede produkter eksporteres tilbage til Danmark for at blive solgt i detailhandlen. |
Ifølge brancheforeningen Dansk Mode og Textil er netop placeringen af produktionsfaciliteter årsagen til, at Danmark og Ukraine kan opretholde handlen af tekstiler.
”En stor del af de produktionsfaciliteter, som danske virksomheder har i Ukraine, er centreret omkring Lviv i det vestlige Ukraine. Produktionen har derfor ikke været påvirket af krigen i lange perioder,” siger Simon Hansen, som er presse- og kommunikationschef i Dansk Mode og Textil.
Krigen har dog medført visse benspænd. Simon Hansen fortæller, at flere danske virksomheder med produktionsfaciliteter eller datterselskaber har måttet afstå medarbejdere, som har meldt sig til den ukrainske hær. Derudover har russerne i perioder bombet vestlige dele af Ukraine, heriblandt Lviv.
En forsvindende del af det store billede
Ser man overordnet på den danske udenrigshandel, er handlen med Ukraine en dråbe i havet. Danmarks største handelspartner i 2022 på både eksport- og importsiden var Tyskland. Danmark eksporterede således varer for en værdi af 139,6 milliarder kr. til naboen mod syd, mens man importerede varer for 182,3 milliarder kr.
Sverige og USA tager de to sidste pladser i top tre af Danmarks største eksportlande, mens Kina erstatter USA i top tre på importlisten. Ukraine er til sammenligning Danmarks 48. største eksportmarked og 46. største importmarked.
Sådan gjorde vi Vi undrede os over, hvordan Danmarks samhandel med Ukraine var påvirket af krigen. Derfor hentede vi import- og eksporttal ned fra Danmarks Statistik. Dernæst brugte vi filtrering og sortering til at danne os et overblik over, hvordan handlen så ud sammenlignet med andre år samt hvilke varegrupper, der bliver handlet mest med. |