Flere danske kvinder tager fortrydelsespiller – ifølge ekspert på et forkert grundlag
Flere danske kvinder tager fortrydelsespiller og færre tager p-piller. Det er en uheldig udvikling ifølge ekspert, for de kender ikke de langsigtede bivirkninger for fortrydelsespiller.
Af Simon Solkær
Der bliver købt flere og flere fortrydelsespiller. Fra 2012 til 2022 er mængden af daglige doser solgt på apoteker steget med 43.000 om året, hvor der i 2012 blev solgt 101.000 daglige doser, mens der i 2022 blev solgt 144.000. Mens salget af fortrydelsespiller er steget, er salget af minipiller og p-piller til gengæld faldet.
Lærke Christensen er 23 år og læser til sygeplejerske. Hun har taget fortrydelsespiller flere gange og ved godt, at fortrydelsespiller kun skal bruges i nødstilfælde.
Hun bruger fortrydelsespillen som en ekstra sikring efter et ’one night stand’, hvor hun sammen med sin sexpartner også har brugt kondom eller p-piller. Bare lige for at være helt sikker.
Hun fortryder ikke de fortrydelsespiller, hun har taget.
”Jeg ville fortryde, hvis jeg skulle have en abort, fordi jeg ikke havde taget en fortrydelsespille.”
Det er en naturlig udvikling, at brugen af fortrydelsespiller stiger, når minipiller og p-piller falder ifølge overlæge på Odense Universitetshospital, Lise Lotte Torvin Andersen.
”Danske kvinder bliver mere opmærksomme på, hvad man kan gøre for at undgå graviditet, men udviklingen skyldes også alt den debat, der har været omkring bivirkningerne ved p-piller,” siger Lise Lotte Torvin Andersen, som også er næstformand i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSHG).
Hun vurderer, at der bliver snakket for lidt om bivirkninger ved fortrydelsespiller, som er værre.
Kender ikke langsigtede bivirkninger
Selvom Lærke Christensen godt ved, at fortrydelsespillen kun skal bruges i nødstilfælde, har hun også brugt dem i en periode som normal beskyttelse.
”Der var en periode, hvor jeg ikke var på p-piller, hvor jeg tog fortrydelsespiller, hvis jeg var det rigtige sted i min cyklus.”
Hun fortæller, at hun har veninder, som bruger fortrydelsespiller som prævention, når de ikke er i et forhold eller har en fast sexpartner, fordi de oplever, at der er færre bivirkninger.
Hvis det er årsagen til udviklingen i brugen af p-piller og fortrydelsespiller, sker det på et forkert grundlag, vurderer Lise Lotte Torvin Andersen.
”Hvis det er noget, man gør hver måned, så får man en meget høj hormonpåvirkning, og der er ikke nogen, der ved, hvad den langsigtede konsekvens er.”
Der er altså ikke undersøgt, hvad der kan ske, hvis man tager fortrydelsespiller hyppigt over en længere periode, mens de kortsigtede bivirkninger ved fortrydelsespiller er værre.
”Der er flere bivirkninger ved fortrydelsespiller, fordi der er meget mere hormonindhold i fortrydelsespiller, end der er i almindelige p-piller eller minipiller. Det er også mindre sikkert at bruge som prævention, jo længere kvinden er fra ægløsning,” siger Lise Lotte Torvin Andersen.
Hormonindholdet i fortrydelsespiller er fem til ti gange højere end i p-piller og minipiller. Hun understreger derfor, at man kun skal bruge fortrydelsespillen som en nødløsning, ’hvis der sker en smutter’.