Flere får udskrevet receptpligtig cannabis

Tal fra Lægemiddelstatistikregisteret viser en stigning i antallet af brugere af receptpligtig medicinsk cannabis. Men noget tyder på, at der er endnu flere, der benytter cannabis som medicin dog uden recept. 

Af Emma Vibolt Nielsen

(ARKIVFOTO: Ritzau Scanpix) Den internationale legaliseringsbølge har været med til at sætte skub i udbredelsen af cannabis til medicinsk brug i Danmark. Dog er det stadig ikke legaliseret herhjemme.

I 2021 blevforsøgsordningen med medicinsk cannabis forlænget med yderligere fire år. Det faldt ikke i god jord hos lægestanden. På trods af at cannabis er relativt udbredt og anerkendt i andre lande til medicinske formål, er man imod at legalisere det herhjemme på grund af, at der ikke er blevet tilført randomiserede, kontrollerede undersøgelser af cannabis som medicin. Det vil sige, der mangler evidens for, at det virker. 

Selvom lægerne mangler forskning på, hvorvidt cannabis faktisk virker som et medicinsk præparat, så er cannabisen udbredt blandt befolkningen til det formål. ”Folk udveksler personlige erfaringer på de sociale medier, hvordan man skal bruge det, hvor meget, hvilken styrke og så videre. Så er det klart, at antallet af brugere af medicinsk cannabis stiger, også selvom det for rigtig mange er ulovligt at bruge her i Danmark”, siger Vibeke Asmussen Frank, rusmiddelforsker i brugen af medicinsk cannabis. 

For få kommer i betragtning til at få udskrevet medicinsk cannabis 

Det er nemlig ikke alle, der lovligt kan få medicinsk cannabis. Det kræver en recept fra lægen. En recept som kun fire patientgrupper kan komme i betragtning til at få udskrevet. Det drejer sig om sklerosepatienter, rygmarvsskadede patienter, kemopatienter og patienter med neuropatiske smerter. Derfor indikerer Vibeke Asmussen Frank at mange, der ikke kan få recepten hos lægen, blandt andet opsøger cannabis til et medicinsk forbrug andre steder. 

Det er en klar anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen side af, at man for sin egen sikkerhedsskyld ikke bør købe ulovlig cannabisholdig medicin. Af den grund at man ikke ved, hvad produkterne i princippet kan indeholde. 

Lægerne løber en risiko

Det er op til den enkelte praktiserende læge, om de vil give deres patient en recept på medicinsk cannabis. Grunden, til at mange tøver, er, ifølge Vibeke Asmussen Frank at de ikke bryder sig om at udskrive medicin, som de ikke aner, hvordan virker, fordi det i sidste ende falder tilbage på dem. Lægerne har pligt til at sørge for at den medicin, de udskriver, er noget, som folk kan tåle, og som de ikke bliver dårligere af. Og det kan de ikke garantere med alt slags medicinsk cannabis. I Danmark er lægemidlet Sativex og Epidyolex de to eneste godkendte midler baseret på cannabis. Lægerne har også mulighed for at udskrive andre cannabisprodukter, som er omfattet forsøgsordningen. Men de produkter er hverken godkendt som medicin eller magistrelt fremstillet. 

Derfor mener Vibeke Asmussen Frank også, at der bør være nogle retningslinjer, hvis man skal legalisere cannabis til brug som et medicinsk formål. Blandt andet i forhold til benyttelse og kvalitetssikring af produkterne.

Læs mere her ‘Få stoffer i postkassen: Danske virksomheder sælger pot og hash på internettet

Læs også ‘Cannabissens omskiftelige danske historie: Fra masseproduktion til forbud’

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer