Danske virksomheder sælger ureguleret, lovlig cannabis med euforiserende effekt online som “udstillingsobjekter”. Men kigger man på virksomhedernes anmeldelser, viser et andet billede sig. Stigende tendens, siger Sundhedsstyrelsen.
Af Albert Bastian Boysen
Hash leveret direkte til din adresse med PostNord. Det er sikkert en utopi for nogen og et mareridt for andre. Men en realitet er det lige nu. Slaskeren, Luksus Klump, Green Crack og O.G. Kush kunne umiddelbart lyde som en salgstale hørt i et mørkt hjørne af Pusher Street på Christiania, men i virkeligheden er det navne på cannabisprodukter, der kan købes direkte fra hylderne på internettet og indtages med euforiserende effekt. Det kan endda gøres med dag-til-dag levering, såfremt der bestilles inden klokken 12 om middagen. Alt det kræver, er en enkelt Google-søgning, og et klik der bekræfter, at man er over 18 år.
Men hvordan kan det være muligt? Svaret er specifik lovgivning og semi-syntetisk ændring af det psykoaktive stof i cannabis, THC. Det man normalt forbinder med effekten af at være skæv, er virkningen af THC, som er det mest hyppige stof i cannabis, og med lidt hjælp fra kemi, kan man ændre det til et andet stof ved navn HHC.
Lignende effekt
Loven for euforiserende stoffer tager kun højdepunkt for THC-indholdet i cannabis. Er indholdet over 0,2 procent, er det ulovligt. Ved at ændre THC til HHC, kan man stå tilbage med et THC-indhold der er lovligt, men stadig bevare den euforiserende effekt.
Sat i perspektiv, er hash fra gadeplan i gennemsnit cirka 150 gange mere potent end den lovlige grænse, hvis der altså ikke er indhold af HHC, ifølge Sundhedsstyrelsen.
“Der er noget præklinisk forskning, som tyder på at HHC har samme type effekt på kroppen som THC, og der er rapporter fra brugere af HHC-produkter, som tyder på at HHC producerer nogle THC-lignende effekter, men grundlæggende er der meget lidt forskning på området,” siger Sinikka Kvamme, der er Ph.d. ved Center for Rusmiddelforskning.
Det vides ikke hvor udbredt salget af HHC-holdige cannabisprodukter er i Danmark, men chefkonsulent for Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen udtaler i en skriftlig meddelelse, at de er opmærksomme på, at det bliver solgt i Danmark, og at det formentlig bliver solgt i stigende omfang.
På hjemmesider markedsfører danske virksomheder med disse produkter som værende udstillingsobjekter. Sinikka Kvamme kan ikke med sikkerhed sige noget, men hun vil gætte på, at produktet bliver købt, fordi det kan fungere som en lovlig udgave af THC.
Kigger man nærmere på en af udbydernes Trustpilot, danner der sig et klart mønster. 145 unikke ud af lidt over 300 danske anmeldelser insinuerer kraftigt eller direkte bekræfter, at anmelderen har indtaget produktet. Ser man på de sidste 30 dage, gælder det for mere end 90 procent af anmeldelserne.
Andet stof, samme problemer
Sinikka Kvamme påpeger, at der kan være en række af de samme problematikker ved HHC-cannabis, som almindelig, illegal cannabis. Det kan for eksempel være hvis produkterne bliver solgt til unge, fordi de er mere sårbare over for afhængighed og psykose.
“Det er dog yderligere problematisk, at der er en ubekendt, fordi vi ikke kender de potentielle, skadelige virkninger ved brugen af HHC-produkter, hverken på kort eller lang sigt,” siger hun.
Danmark er det første land, der indrapporterede stoffet til Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, der fører tilsyn med narkotikaproblemet i Europa og overvåger nye psykoaktive stoffer. Sundhedsstyrelsen afventer på nuværende tidspunkt mere information fra Det Europæiske Overvågningscenter, der rapporterer, at HHC er fundet i mindst 13 EU-lande.
Flere får udskrevet receptpligtig cannabis, det kan du læse om her
Vil du vide mere om cannabissens danske historie? Så klik her