Danskerne vil ha’ kød – eller hvad?
Af: Ditte Hjorth Würtzenfeld, Jacob Lerche Nygaard & Emma Vibolt Nielsen
Vælg bælgfrugter! Spis mindre kød! Tænk på fremtiden!
Når vi spiser mindre kød, skåner vi klimaet og som de fleste ved, er kødproduktion belastende for klimaet og med en raserende klimakrise, bliver vi nødt til at tænke i andre baner. Vi snakker om kødfrie dage i kantinen på arbejdspladsen, et nyt marked for alternativer til kød og om kødproduktionens klimabelastning. Men hvordan ser det ud i Danmark? Er danskerne overhovedet interesseret i at mindske deres kødforbrug?
Hvor mange danskere er egentlig interesseret i at mindske deres kødforbrug? Det viser sig faktisk, at være en stor andel:
Men hvad med køderstatning? Flere og flere vælger faktisk kødalternativer på deres indkøbstur:
Kødalternativer eller køderstatninger som falafel, tofu, plantebaseret fars, seitan og plantebaserede bidder af forskellig slags landede i 2021 på indeks 1025. Indekstal kan bruges til at skabe overblik over hvordan, størrelsen har udviklet sig gennem årene. I dette tilfælde betyder det, at salget af kødalternativer er tidoblet sammenlignet med 2010.
Og det er især de unge, der har skiftet kød ud med alternativer:
Forbrugerne motiveres primært til at sænke kødforbruget pga. klima og sundhed:
Men hvilken forskel gør et mindre kødforbrug egentlig for klimaet? Tjah, ét kilo oksemørbrad udleder 152 kilo CO2, hvilket svarer nogenlunde til en køretur til Paris. Det vil sige, at vi kan reducere en del CO2, ved at undgå at smide mørbraden ned i indkøbskurven:
Tallene gælder for 1000 gram oksemørbrad – ikke for alt oksekød. Forklaringen er, at det samlede beregnede klimaaftryk fra oksekødet bliver fordelt på grundlag af den økonomiske værdi af de enkelte udskæringer ud fra nogle gennemsnitspriser.
Så jo dyrere udskæringen er jo større vil udledningen være. Til gengæld udgør de meget dyre udskæringer en relativ lille andel af det samlede slagteprodukt fra oksen.
Kilde: CONCITO – Danmarks grønne tænketank og DR
Og skulle du overveje at skære ned for dit kødforbrug? Måske du har nogle bekymringer inden du springer ud i det; kan man for eksempel få tilstrækkeligt med proteiner?
Hvordan ser det så ud på ens økonomiske forbrug? Er det billigere, at gå efter de grønne alternativer i supermarkedet?