I løbet af de seneste år er antallet af oliefyr i de danske husstande faldet. I stedet opvarmes der i højere grad med fjernvarme og varmepumper.
Af Kevin Landor og Anders Fly
De danske husstande opvarmes i højere grad af fjernvarme og varmepumper end for blot få år siden. Denne udvikling sker i sammenhæng med, at færre danske hjem opvarmes af oliefyr. Opvarmning med naturgas er stort set uændret. Tendensen er generel for hele landet, selvom der er forskel på de forskellige regioner og landsdele. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
(Kilde: Danmarks Statistik. *Andre opvarmningsformer dækker over ovne med olie eller petroleum, ovne med fast brændstof, ingen eller uoplyst opvarmning samt anden opvarmningsform)
Som det kan ses i ovenstående diagram, er det langt størstedelen af varmen, der kommer fra fjernvarme, som udgør 55 procent af varmen, hvilket er en stigning på 7,6 procent siden 2018.
På landsplan er især brugen af varmepumper steget markant. Her har man fra 2018 til 2022 oplevet en stigning på 90 procent målt pr. 1000 opvarmede kvadratmeter. Dog står varmepumperne kun for cirka 5,5 procent af de danske parcelhuses samlede opvarmning i første kvartal af 2022.
I samme periode opnåede fjernvarmen også en stigning, dog ikke lige så markant, da opvarmningsmetoden allerede er meget udbredt. Her oplevede man en stigning på 7,6 procent over perioden. Fjernvarme fyldte 1,7 procentpoint mere på landsplan i 2022 end i 2018.
Det går altså den rette vej i forhold til det store ønske, der hersker på Christiansborg, om at koble flere husstande på fjernvarmenettet og uafhængiggøre sig fra de fossile brændsler. Med regeringens mål om et klimaneutralt Danmark i 2045 kommer fjernvarme og varmepumper til at spille en rolle i den grønne omstilling.
“Fjernvarme og varmepumper skal nå flere danske hjem. Og vi skal udbygge vores globale grønne førerposition,” lød det fra Mette Frederiksen i statsministerens redegørelse ved det nye Folketingets åbning den 17. januar.
Men selvom udviklingen med mere fjernvarme er generel for hele landet, er der regioner, hvor andelen af husstande, der er tilkoblet fjernvarmen, er lavere. Eksempelvis er det kun 32,5 procent af varmen i Region Sjælland, der kommer fra fjernvarme mod de 55 procent på landsplan.
Dette betyder, at man får sin varme fra andre kilder, som eksempelvis oliefyr, naturgas og varmepumper, hvor man i regionen ligger over gennemsnittet på disse varmekilder.
Specielt brugen af varmepumper i regionen er vokset meget, hvor man har set en fordobling siden 2018, så den i dag står for knap ni procent af de opvarmede kvadratmeter i regionen, hvilket er det højeste i landet.
I den modsatte ende af spektret finder man Region Hovedstaden, hvor 65 procent af varmen kommer fra fjernvarme, og kun knap fem procent af varmen kommer fra oliefyr.
Naturgas er en anden varmekilde, som man politisk ønsker skal fylde mindre, end det gør i dag. I 2022 kom lidt under 17,5 procent af varmen fra naturgas, hvor det i 2018 fyldte 18 procent.