Op mod 100.000 danskere oplever hvert år stalking ifølge tal fra Justitsministeriet. For et år siden trådte den nye lovgivning mod stalking i kraft. Det har medført 1.714 anmeldelser, viser tal fra Danmarks Statistik.
Af Jacob Lerche Nygaard og Sigurd Kempf
Uønsket kontakt, forfølgelse og trusler. Det er virkeligheden for de op mod 100.000 danskere, som hvert år oplever stalking. Det viser tal fra Justitsministeriet.
Det har loven om stalking forsøgt at gøre op med. Siden loven mod stalking trådte i kraft i januar sidste år, har Politiet modtaget 1.714 anmeldelser om stalking. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.
Hvad er stalking?
Kilde: Dansk Stalking Center, Danner og retsinformation.dk
Stalking er en voldsform, hvor en person systematisk og gentagende forsøger at kontakte en anden person for at få personens opmærksomhed på en uønsket eller intimiderende måde.
Stalking kan forekomme som overvågning, besøg, opkald, beskeder, forfølgelse og trusler.
Hvordan straffes stalking?
Stalking straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.
Flere ressourcer
Sascha Tolstrup Jensen, som er jurist ved Dansk Stalking Center, fortæller, at loven og dens effekt er til at føle på:
“Som fagperson kan jeg mærke, at der er et større sikkerhedsnet. Der er blevet tilført flere ressourcer til politienheder, og der er kommet nye mål for sagsbehandlingen. De ramte har også fået ret til en bistandsadvokat. Det gør en stor forskel.”
ifølge Sascha Tolstrup Jensen er der i stalkingsager omfattende krav til dokumentation. Det kan være en byrde for den ramte, men det skaber også en administrativ udfordring for Politiet i efterforskningen. Derfor er flere ressourcer afgørende.
Komplekse sager
Sascha Tolstrup Jensen forklarer, at stalkingsager er komplekse, fordi de handler om personers adfærd – ikke en direkte handling, som ved eksempelvis et overfald.
Derfor var stalking indtil sidste år også kun delvist kriminaliseret. Men med loven, der trådte i kraft i januar 2022, er stalking blevet strafbart.
Det er hun glad for.
“Vi har hele tiden arbejdet med stalking som en voldsform i sig selv. Derfor giver det god mening, at stalking har fået sin egen paragraf. Dermed kan stalking straffes på lige vilkår med andre voldsovertrædelser. Endelig tager man stalking alvorligt.”
Allerede i februar 2022, få måneder efter loven trådte i kraft, blev de første personer varetægtsfængslet.
I løbet af året er der blevet gennemført 20 retssager med tiltaler for stalking. I 18 af dem er der faldet dom.
Enkelte sager med mange forhold
Anmeldelserne fordeler sig skævt i landets kommuner, hvor der i Aalborg og Gladsaxe er flest.
Københavns Vestegns Politi, der dækker Gladsaxe, fortæller, at det skyldes, at de har behandlet to omfattende sager med mange anmeldelser. Blandt andet blev en 47-årig mand fra Lyngby dømt for omfattende stalking i en sag, hvor han var tiltalt for 447 forhold mod sin ekskone.
Nordjyllands Politi er ikke vendt tilbage på vores henvendelser..
Et muligt mørketal
Op mod 100.000 danskere rammes årligt af stalking. Sådan lyder tallene fra Justitsministeriet. Men ifølge Sascha Tolstrup Jensen fra Dansk Stalking Center kan dét tal rumme et stort mørketal.
Justitsministeriets undersøgelse er nemlig baseret på telefoninterviews. Det kan være problematisk, fordi de, der er udsat for stalking, ofte lader være med at tage telefonen, hvis opkaldet kommer fra et nummer, de ikke kender.
Sascha Tolstrup Jensen peger derfor på, at det tal kan være endnu højere.