Kraftig stigning hos andelen af unge i behandling for ludomani

Andelen af personer under 30 år, der er i behandling for ludomani, er siden 2009 tæt på tredoblet. Det viser de seneste tal fra Center for Ludomani.

Alexander Ruben Hansen

I 2009 var andelen af personer i behandling hos Center for Ludomani på 18 procent – i 2021 er dette tal steget til 46 procent.

Det er denne udvikling af unge i behandling for ludomani, der fik Mads Vendelin Olesen til selv at gøre en indsats for at sætte fokus på ludomani. Han er selv ludoman, og efter to gange ludomanibehandling er han i dag spilfri. 

Første gang, Mads Vendelin Olesen stiftede bekendtskab med betting-verdenen, var han 13 år gammel. 

Efter skole tog han med en ven forbi nabobyens supermarked, der ikke tjekkede ID. Her spillede han spillede for 30 kroner, og efter fire Champions League-kampe havde han vundet 300 kroner. Penge, han ville ønske, han aldrig havde vundet. 

“Jeg ville ønske, at jeg havde tabt på den kupon. For det var det ‘rush’, der startede det hele. Så det ville have sparet mig for meget siden.”

Pengespilsproblemer kan starte tidligt

I Danmark skal man med få undtagelser være 18 år gammel for at kunne deltage i pengespil. Alligevel er der i Danmark ca. 24.500 børn og unge i alderen 12-17 år, der har problemer med pengespil – det udgør 6 procent af denne aldersgruppe. Det viser en undersøgelse fra maj 2022 af Rambøll og Spillemyndigheden.

Hos Center for Ludomani har de de samme oplevelser, som undersøgelsen fra Rambøll og Spillemyndigheden viser. De har selv lavet en undersøgelse, hvor tallene er baseret på de mennesker, der i perioden 1. januar til 31. december 2019 har søgt hjælp hos Center for Ludomani, der repræsenterer op mod 80 procent af al behandling af ludomani i Danmark. Disse tal viser, at over 10 procent oplever problemer med pengespil, før de fylder 18 år.

Skræmmende billede

Mads Vendelin Olesen er i dag spilfri og har været det i lidt mere end et år. Nu prøver han selv at sætte større fokus på ludomani hos unge og fortælle om de skyggesider, pengespil kan indebære. Onsdag d. 18 januar 2023 besøger han derfor en efterskole, der om aftenen afholder ‘Casino Night’ for eleverne. Men inden eleverne selv skal opleve gambling-verdenen, har efterskolen inviteret Mads Vendelin Olesen til at fortælle dem om sine oplevelser, og her oplever han et skræmmende faktum.

“Jeg spurgte de 130 elever, hvor mange der have prøvet af spille før, og her var det stort set alle, der rakte hånden i vejret. Og det var altså ikke gældende, da jeg var i den alder. Så jeg så det som et billede på en skræmmende tendens,” fortæller Mads Vendelin Olesen, der er 27 år gammel. 

Til trods for det skræmmende billede havde Mads dog en god samtale med eleverne på efterskolen, og efter en times tid med oplæg og spørgsmål stiller han efterskoleeleverne et nyt spørgsmål:

“Bagefter spørger jeg dem, om der er nogen, der stadig synes, at det er en god ide at spille lidt, og så var der til gengæld ingen, der smed hånden i vejret. Så jeg tænker, at jeg må have plantet et eller andet i dem. Det smilte jeg lidt af,” fortæller Mads Vendelin Olesen.

“Så længe jeg kan gøre en forskel for en”

Da rapporten fra Rambøll og Spillemyndigheden udkom i maj 2022, skabte det fokus på ludomani hos danskerne i medierne og hos politikerne. Skatteminister Jeppe Bruus (S) ville indkalde folketingets partier for at se på mulighederne for at forbyde spilreklamer. Men i januar 2023 er der endnu ikke sket noget fra politikernes side på området om ludomani.

Mads Vendelin Olesen har i et debatindlæg til Altinget.dk d. 15 september 2022 kommet med sine forslag til, hvad der kan gøres for at bekæmpe ludomani. Disse forslag omhandler blandt andet regulering af spilreklamer, begrænsninger for omsætning og antal indbetalinger ud fra aldersgrænse og fokus på den forebyggende indsats i skolerne og gymnasierne.

For Mads selv kunne det have hjulpet, at han havde haft den samme oplevelse, som eleverne på efterskolen havde d. 18 januar 2023.

“Jeg kendte ikke en ludoman, da jeg var i den alder og startede med at spille. Og nu er det kommet til, at jeg ønsker, at alle i den alder hører om problemet. Jeg ved godt, at jeg ikke kan gøre en forskel for dem alle, men så længe jeg kan gøre en forskel for én, så er jeg kommet rigtig langt,” afslutter Mads Vendelin Olesen.

Efterskolen, som Mads Vendelin Olesen besøgte i januar 2023, er kontaktet i forbindelse med denne artikel, men grundet sygdom er de ikke nået at vende tilbage før denne artikels deadline. 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer