JM4 – Data – Ugeprojekt – Katrine, Kirstine, Kristoffer – Biblioteker 3

Aarhus Kommune truer med lukning af Hasle Bibliotek – men kan det overhovedet betale sig?

I Aarhus Kommunes sparekatalog for 2023-2026 står Hasle Bibliotek til at skulle lukke. Spørger man bibliotekaren, vil en lukning primært komme til at ramme områdets mange udsatte borgere – og det kan i sidste ende give bagslag for kommunen både socialt og økonomisk.

Af Katrine Kynde, Kirstine Grotkjær og Kristoffer Joon

Midt i Aarhus-bydelen Hasle, omgivet af boligblokke og kun få meter fra den lokale moské, ligger Kulturhuset Herredsvang. Umiddelbart blot en rød murstensbygning i to etager, der ikke vækker den store opsigt i kvarteret. Kender man til området, vil man dog vide, at Kulturhuset er et kulturelt og socialt samlingspunkt for en stor del af Hasles borgere. I huset ligger der blandt andet en lille café drevet af frivillige samt en butik, hvor man kan købe alt fra strik til malerier lavet af beboere fra området. Og så ligger der et bibliotek – i hvert fald lidt endnu.

På Hasle Bibliotek kommer både børnefamilier, studerende, pensionister og mennesker med anden etnisk baggrund. Ikke kun for at låne bøger, men også for at deltage i fællesarrangementer og ikke mindst for at få hjælp til at læse og forstå breve fra det offentlige samt navigere i digitale tjenester som Borgerservice. Med sine store lyse rum, limegrønne reoler og små læsekroge er biblioteket altså ikke blot opbevaringsplads for de mange tusind bøger, men også et sted hvor især de mest udsatte borgere kan få hjælp til hverdagens udfordringer. 

“Vi har arbejdet meget med at være mere end et sted, hvor man bare kommer for at låne bøger. Det bliver vi også nødt til i et område som Hasle, hvor der bor mange nationaliteter og mange svage borgere, som har forskellige udfordringer,” siger bibliotekar Mark Bundgaard.

Mark Bundgaard har været bibliotekar på Hasle Bibliotek siden 2009. Han fortæller, at arbejdet som bibliotekar i Hasle er enormt varieret og mere som et værtskab, hvor man skal man kunne betjene alle områder og være vært for de folk, der kommer herind, og hjælpe med det, de kommer for. 

“Vi kender vores brugere herude rigtig godt, fordi det er så lille et lokalområde. Vi går op i at snakke med folk og lære dem at kende. Det gør også, at man godt tør komme til os, hvis man har brug for hjælp. Vi er på fornavn med mange her, og det er man jo ikke på samme måde på de store biblioteker,” siger Mark Bundgaard.

Mark Bundgaard Hansen blev færdiguddannet som bibliotekar i 2006 og har arbejdet som bibliotekar siden
– de seneste knap 14 år på Hasle Bibliotek.
Foto: Kirstine Grotkjær

En god idé på papiret – en dårlig idé i realiteten

Da vi besøger Hasle Bibliotek på en kold og våd onsdag formiddag i november, er der stille. Rundt omkring i studierum og ved borde sidder enkelte studerende og arbejder, og en håndfuld voksne borgere går omkring på biblioteket for at kigge lidt på bøgerne og få en snak med de to bibliotekarer. En mor kigger forbi med hendes to børn for at vælge bøger til højtlæsning. Kigger man på de generelle besøgstal, ligger Hasle Bibliotek dog langt fra nederst på listen blandt bibliotekerne i kommunen.

Samlet besøgstal for de forskellige biblioteker i Aarhus Kommune i dagene mandag til fredag i uge 46. Her ligger Hasle Bibliotek placeret nogenlunde i midten med 1064 besøgende. 
* Der skal tages forbehold for, at bibliotekerne har forskellige åbningstider. 
Kilde: Open Data DK

Alligevel er det svært at benægte, at Hasle Bibliotek på papiret er en oplagt kandidat til lukning blandt kommunens i alt 19 biblioteker. Geografisk set ligger biblioteket tæt på både Gellerup, Tilst og Åby Bibliotek, og samtidig betaler Aarhus Kommune hver måned en relativt dyr husleje for, at Hasle Bibliotek kan ligge i Kulturhuset Herredsvang. På området for Kultur og Borgerservice skal der i perioden 2023-2026 spares i alt 14,3 millioner kroner, hvilket ifølge sparekataloget gør bibliotekslukninger til en nødvendighed. Lukker kommunen Hasle Bibliotek, vil dette give en besparelse på lige godt 1,5 millioner kroner årligt. Egå Kombi-bibliotek står også til at lukke, hvilket vil give en besparelse på 131.000 kroner årligt.

Carsten Holst, der er forvaltningschef hos Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune, fortæller, at det bestemt ikke har været en nem beslutning, at valget skulle falde på Hasle: 

“Vi har skullet spare af mange omgange, og indtil nu har vi forsøgt at spare en lille smule alle steder og dermed fordele besparelserne ud over alle bibliotekerne i kommunen – men nu er vi nået til et punkt, hvor der er nødt til at ske bibliotekslukninger,” siger han og fortsætter: 

“I Aarhus Kommune har vi desuden 19 biblioteker til cirka 350.000 borgere, og hvis vi sammenligner med byer som Aalborg og København, har vi i Aarhus langt flest biblioteker pr. borger.”

Oversigt over hvor de 19 biblioteker i Aarhus Kommune ligger.
Kilde: Aarhus Bibliotekerne

Spørger man bibliotekar Mark Bundgaard, giver det dog alligevel ikke mening at vælge at lukke Hasle Bibliotek. Han er ikke bekymret for sin egen fremtid, hvis biblioteket lukker, men derimod for borgerne i Hasle, som han mener i den grad vil lide et tab, hvis biblioteket lukkes ned.

“Set for huset her og for området synes jeg, det vil være en katastrofe. Det, vi gør her i huset, betyder meget for mange borgere. Vi har fået rigtig mange tilkendegivelser fra folk, som beviser, at vi netop gør en forskel, og at det ikke bare er noget, vi bilder os selv ind, at vi gør” siger Mark Bundgaard.

Løsningsforslag holder ikke

I sparekataloget står der, at man ved en lukning af Hasle Bibliotek vil have fokus på, at Gellerup og Åby Bibliotek i stedet skal række ud til Hasles borgere. Den løsning tror Mark Bundgaard dog ikke på:

“De udsatte og svage borgere her i området er kendetegnet ved, at de ikke kommer særligt meget ud af Hasle-området. Så at forestille sig, at de skal tage ud af området for at komme på biblioteket, er ikke realistisk.”

Borgerne i Hasle er heller ikke med på idéen om, at biblioteket skal lukkes. Udover de mange tilkendegivelser til biblioteket og personalet, afholdt borgerne demonstration onsdag den 9. november, hvor flere hundrede mødte op. 

“Demonstrationen har helt sikkert være med til at sætte fokus på, om det virkelig giver mening at spare i et område, der er så svagt som her – og om det faktisk er at skyde sig selv i foden ved så senere at skulle poste en masse penge efter området på andre måder,” siger Mark Bundgaard.

Rundt på biblioteket står bannere fra demonstrationen stadig og skaber håb om, at biblioteket ikke skal lukke endegyldigt. ‘Fingrene væk fra vores bibliotek’ og ‘Bevar vores bibliotek – vi har også ret til kultur’ er blot nogle af de opråb, som Hasles borgere har demonstreret med. Om det påvirker kommunens endelige beslutning, vil vise sig, efter der lukkes for høringssvar den 24. november 2022. 

Hvis du vil læse mere om dette emne, kan du gå til følgende artikler:

JM4 – Data – Ugeprojekt – Katrine, Kirstine, Kristoffer – Biblioteker 1

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer