Fra paperback til gigabytes: De danske biblioteker udlåner flere og flere digitale bøger
Danskerne låner flere digitale bøger og færre fysiske bøger på bibliotekerne. Alligevel mener Danmarks Biblioteksforening, at bibliotekerne stadig har sin relevans.
Af Katrine Kynde, Kirstine Grotkjær og Kristoffer Joon
Færre og færre danskere tager ned til det lokale bibliotek og svinger udlånskortet end tidligere. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af udlånte bøger er faldet med 16,5 procent fra 2012 til 2019. Samtidig vurderer de, at tallene for 2022 vil lægge sig op ad dem fra 2019.
Til trods for den generelle tilbagegang er der alligevel noget at glæde sig over for de danske biblioteker. Det ser nemlig ud til, at deres digitale platform eReolen, hvor man kan låne e- og lydbøger, har vundet indpas hos biblioteksbrugerne.
Det nye hotte medie
Alene i oktober måned lånte danskerne mere end 700.000 digitale bogtitler. Det er 40 procent mere end samme måned i 2019.
Hos eReolen vækker det glæde, at man generelt over en årrække har set en positiv udvikling i antallet af udlån. Her vurderer man, at en af hovedforklaringerne til fremgangen er en ændring i borgernes læse- og lytteadfærd.
”Ligesom podcast er lydbøger det nye hotte medie, fordi du kan kombinere en læseoplevelse med de daglige gøremål. Hvis du har travlt og ikke tid til at sætte dig ned og læse, så er det nu muligt at gøre på farten, under træning eller imens du gør rent,” siger Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent for det Digitale Folkebibliotek.
Samtidig fortæller han, at den første nedlukning af landet under covid-19-pandemien har spillet en rolle, når det gælder kendskabet til det ”digitale bibliotek.”
Biblioteksbrugerne havde med ét brug for læsemateriale, som man kunne tilgå via sin tablet hjemme i sofaen. Af samme årsag fik eReolen også en del henvendelser fra lærere.
Det er normalt ikke muligt at låne hele klassesæt igennem platformen, men med velvilje fra forlagene blev det midlertidigt muligt.
De fysiske biblioteker er stadig relevante
Når man ser på udviklingen, kunne det godt se ud til, at danskerne lige så stille vælger de fysiske biblioteker fra til fordel for eReolen. Men hos Danmarks Biblioteksforening mener man, at det er en fejltolkning af tallene. Selvom udlånstallene er faldende, så er besøgstallene stabile.
”Bibliotekerne er meget mere end blot lån af bøger. De afholder debatter, foredrag og andre kulturelle arrangementer, der styrker demokratiet. Derudover er de en af de få ikke-kommercielle offentligt støttede kulturinstitutioner, som du ikke skal betale for,” siger Michel Steen-Hansen, der er direktør for Danmarks Biblioteksforening.
Hos eReolen er man er man meget enige i dette synspunkt.
”eReolen kan helt simpelt godt overtage ind- og udlån af bøger, hvis alt bliver digitalt, men vi kan ikke give den fysiske oplevelse og stemning et bibliotek giver borgerne,” siger Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent for det Digitale Folkebibliotek.
Begge er enige om, at eReolen og de fysiske biblioteker ikke er konkurrenter, men sikrer, at man når endnu bredere ud i befolkningen.
”Vi kan se, at lydbøger rammer nogle andre borgere, som jo får lidt af den gode læseoplevelse, og måske på sigt giver dem lyst til at læse fysiske bøger,” siger Michel Steen-Hansen.
Du finder ikke denne juls bestseller i den digitale bogreol
Selvom nedlukningen af landet for længst er ophævet, og det igen er muligt at låne sine bøger på bibliotekerne landet over, så ser det ikke ud til, at brugerne af eReolen slipper platformen igen.
Indtil videre ser det nemlig ud til, at 2022 bliver det hidtil bedste år for eReolen i forhold til antallet af udlån.
Man kan højest låne fem lydbøger og fem e-bøger om måneden på eReolen. Mikkel Christoffersen begrunder det med, at det ikke er eReolens opgave at konkurrere med boghandlere og lydbogsapps. Derfor ligger de allernyeste bestsellere heller ikke i til rådighed på eReolen.
”Hvis du gerne vil have den nye Jussi Adler Olsen-bog, så må du ned til boghandleren, eller hvis du vil høre flere lydbøger end fem, så må du søge et alternativ til os. EReolens opgave er nemlig at give muligheden for give borgerne en god læseoplevelse og gøre dem nysgerrige på at få flere,” afslutter Mikkel Christoffersen.
I 2019 havde de danske biblioteker omkring 37 millioner besøgende.
Hvis du ønsker at vide mere om biblioteker, kan du også læse følgende artikler: