Nu sætter DGI kræfterne ind for at hente de unge frivillige tilbage: “Det er dem, som skal føre foreningslivet videre”
DGI´s medlems- og frivillighedstal er på vej tilbage efter Corona, men én aldersgruppe ser stadig en stor tilbagegang. Fra 2020 til 2021 har organisationen set et fald i frivillige i alderen 13-18 år, og det kan have negative konsekvenser for det danske forenings- og idrætsliv, hvis frivillighedstallet ikke vender til det bedre.
Matilde Krogsgaard
Frivillighed er en af grundstenene i det danske samfund, og i nonprofitorganisationen DGI betyder de frivillige alt. Uden dem, ville foreningslivet og DGI slet ikke kunne eksistere, lyder det fra formanden Charlotte Bach Thomassen.
Heldigt for DGI, så er frivillighedsniveauet generelt højt i Danmark.
”De nordiske lande er der, hvor der er det allerhøjeste antal frivillige overhovedet, helt op til 40 procent af befolkningen er frivillige,” siger Helle Hygum Espersen, chefanalytiker ved Vive og medforfatter til Frivillighedsundersøgelsen 2020.
Uheldigt for DGI, har Corona medvirket til, at organisationen siden 2019 har set et fald i antallet af frivillige fra cirka 144.000 i 2019 til cirka 143.000 i 2021. Totalt er det et lille tal og kun et fald på -1 procent, men kigger man på de unge i alderen 13-18 år, så er antallet af frivillige faldet med -7 procent fra 2020-2021. En foruroligende tendens, da organisationen særligt er afhængig af de unge kræfter.
”Den store tilbagegang skyldes særligt Corona, der var simpelthen nogle år, hvor alle vores tilbud til unge frivillige var mere eller mindre fraværende, og på de år har de unge mistet interessen og engagementet i frivillighed,” lyder det fra Charlotte Bach Thomassen.
Manglende unge frivillige er mere foruroligende end manglen på unge medlemmer
Den negative tendens ses også i antallet af medlemmer. På landsplan har DGI set en stigning i antallet af medlemmer på 0,9 procent fra 2020-2021. Trods stigningen, har organisationen stadig ikke nået det samme antal som før Corona satte hænderne i foreningslivet, og beregner man den procentvise udvikling fra 2019, ses der i stedet et fald på -3 procent i det totale medlemstal. Medlemstallet er faktisk generelt mere svingende i DGI end frivillighedstallet.
Hos de unge i alderen 13-18 år ses der dog ikke samme positive tendens fra 2020-2021. Her ses der, som frivillighedstallet, et fald i medlemstallet. Her et fald på -2,2 procent. I forhold til frivillighedstallet vækker denne udvikling dog ikke samme bekymring hos formanden.
”Den periode er omskiftelig i mange unges liv, og vi gør jo alt, hvad vi kan for at sikre, at de bliver i idrætsforeningerne og gør tilbuddene så attraktive som muligt, men det er en tendens, som vi ser hvert år.”
Altså er det et langt større problem, at de i DGI ser ud til at miste frivillige. Derfor vil organisationen i fremtiden arbejde målrettet på at rekrutterer unge og hjælpe idrætsforeningerne med at engagere unge frivillige. Dette af to årsager.
”Vi gør det her for de unges skyld, for vi kan se i alle mulige målinger, at vi har en ungdom, som ikke trives godt, og der tror vi, at fællesskabet i idrætsforeningerne kan være med til at styrke de unges trivsel,” lyder det fra Charlotte Bach Thomassen.
Samtidigt er de unge særligt vigtige af en helt anden årsag, som bunder i den demografiske udvikling.
”For at skabe et kreativt foreningsliv, kræver det, at de unge og nye generationer kommer på banen, særligt fordi det er dem, som skal bære foreningslivet videre i takt med, at vi får flere og flere ældre, ” siger Charlotte Bach Thomassen.
Formand håber på en bedre fremtid
I fremtiden håber Charlotte Bach Thomassen på, at DGI med en målrettet strategi vil lykkes med at trække flere unge frivillige til DGI.
”Jeg glæder mig rigtig meget til at se vores medlemstal og vores tal for frivillige, når vi kommer på den anden side af årsskiftet, og her håber jeg vitterligt, at vi ser en mere positiv tendens,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Samtidigt er formanden fortrøstningsfuld overfor, at vi også i fremtiden vil have frivillige nok til at køre foreningslivet videre.
”Vi har i dag rigtig mange tusinder af unge frivillige i vores idrætsforeninger, men vi vil gerne have endnu flere unge til at udleve deres engagement i idrætsforeninger og lokalt, så nu sætter vi rigtig meget fokus på det, og det tror jeg selvfølgelig vil få stor værdi i fremtiden,” lyder det afsluttende for Charlotte Bach Thomassen.