Omfattende stalking skævvrider voldsstatistikken

Anmeldelser om stalking får voldsstatiskken til at stige eksplosivt. Enkeltsager med over 400 forhold i Gladsaxe og Aalborg Kommune skævvrider landsgennemsnittet.

Af Thea Ludvigsen & Nicoline Winther

Antallet af anmeldte voldsforbrydelser er stigende i to ud af tre kommuner.
Tal fra Danmarks statistik viser, at der var knap 2000 flere anmeldelser af voldsforbrydelser i andet kvartal end i første kvartal i 2022.
Især antallet af anmeldelser om psykisk vold har taget et kæmpe spring. Her er antallet af anmeldelser steget fra omkring 250 til 1250 på landsplan. Det skyldes blandt andet ny stalkinglovgivning.  

200 beskeder om dagen
21-årige Ditte har oplevet stalking på egen krop, da hun for et år siden møder en ung fyr, hun hurtigt bliver venner med. Fyren ønsker at være mere end venner, og kontakter hende mange gange dagligt. På sit højeste sender han hende omkring 200 sms’er på en dag. Han sender hende også 10 øre på mobilepay med små beskeder vedhæftet sammenlagt 700 gange. 

”Det var de værste måneder i mit liv,” siger Ditte. 

Gladsaxe og Aalborg er højdespringere
Særligt i to kommuner er anmeldelserne steget markant fra første til andet kvartal. Gladsaxe kommune, hvor antallet af anmeldelser om psykisk vold steg fra 7 til 429, og i Aalborg, hvor tallet er steget fra 7 til 500. 

Danmarks Statistik peger på, at ny stalking-lovgivning kan være årsag til de stigende tal. Den nye lov kan give op til tre års fængsel for omfattende stalking. 

Der er tale om stalking, når stalkeren systematisk og vedvarende chikanerer sit offer. Det kan blandt andet være ved at forfølge eller kontakte offeret. Stalking er beskrevet i loven som chikanerende kontakt af krænkende natur. Man må tillægge den store stigning et hvis mørketal, da man ikke tidligere opgjorde stalkingsager som psykisk vold, og fordi det ikke er alle, der melder deres stalker til politiet. 

Det er synd for ham
Ditte er et af de mange ofre for stalking, som ikke anmeldte sin stalker til politiet. Det valgte hun ikke at gøre, blandt andet fordi hun havde ondt af sin stalker, som havde det rigtig dårligt psykisk.
“Han truede mig flere gange med, at han ville tage sit eget liv, hoppe ud foran et tog eller lignende, og at det var min skyld,” siger Ditte. 

Udover beskederne og telefonopkaldene opsøger han hende på hendes arbejdsplads og kontakter hendes venner.

 ”Jeg var hele tiden bange for, at han ville være der,” siger hun.  

Kontakten stopper først, da Ditte truer med at melde ham til politiet. 

Enkeltsager hæver gennemsnittet 

Ifølge Københavns Vestegns Politi, der dækker Gladsaxe kommune, skyldes det store antal anmeldelser to store sager. Den ene en sag, hvor en mand blev dømt for 427 forhold i forbindelse med omfattende stalking af hans ekskone. Og den anden en igangværende sag med i alt 43 forhold om både fysisk stalking og psykisk vold mod en kvinde. 

Nordjyllands politi er endnu ikke vendt tilbage med en forklaring om, hvad den markante stigning i antallet af sager om psykisk vold skyldes. Men på Nordjydske anklageres Twitter-profil skriver de, at en mand i starten af maj måned blev dømt for 489 forhold i en sag om stalking. 

Danmarks Statistik peger på, at man ikke kan se tallene som en generel udvikling, men som enkeltstående tilfælde der trækker landsgennemsnittet op. 

*Vi er bekendt med kilden Dittes fulde navn. Hun ønsker ikke at stå frem med efternavn.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer